Ruska obaveštajna služba: Evropske birokrate pokušavaju da diskredituju „Sputnjik Ve“

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaProizvodnja ruske vakcine "Sputnjik Ve" u Kazahstanu
Proizvodnja ruske vakcine Sputnjik Ve u Kazahstanu - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2021
Pratite nas
EU pokušava da preduzme hitne mere kako bi diskreditovala rusku vakcinu protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), saopštila je pres-služba Ruske spoljnoobaveštajne službe (SVR).
„U poslednje vreme, želja jednog broja predstavnika evropske birokratije da bezpogovorno prati oštre direktive Vašingtona u vezi sa Rusijom i svemu što se tiče naše zemlje, dobija grotesknu formu… Oni pokušavaju da suzbiju ovu „nezdravu“ aktivnost Rusije i preduzmu hitne mere za diskreditaciju vakcine koju su ruski naučnici napravili“, navodi se u saopštenju pres-službe SVR.

Jedna od najupečatljivijih manifestacija toga je i nedavna izjava evropskog komesara za unutrašnje tržište EU Tjerija Bretona da ruska vakcina neće biti prihvaćena, iako je EU suočena sa sve većom opasnošću po živote stotina hiljada ljudi, kaže se u tekstu.

Kako se naglašava, evropske birokrate ne mogu da se pomire sa situacijom da Rusija koristi svoja dostignuća u borbi protiv pandemije i da želi da pomogne i drugim državama. A „što je posebno strašno, može iz toga da ima i komercijalnu korist“.

„Šef odeljenja za strateške komunikacije i analizu informacija Evropske spoljnopolitičke službe Lutc Gulner smatra da Evropska agencija za lekove treba da odugovlači do jula-avgusta davanje sertifikata ruskoj vakcini kako bi se zapadnim kompanijama omogućilo da prošire proizvodnju i zauzmu celo tržište“, ukazuju u SVR.

O tome koliko života ruski preparat može da spasi, oni i ne razmišljaju, podvlače u ruskoj službi.

„Za današnje evropske birokrate to nije glavno. U vezi s tim postavlja se pitanje, da li se činovnici, kao što su Breton i Gulner, vode samo ideološkim parametrima, ili imaju i komercijalni interes. Nije tajna da su zapadni proizvođači vakcina, čak i koje nisu uvek uspešne, za ovakav stav spremne skupo da plate“, zaključuje se u saopštenju.

Ranije je bilo saopšteno da ruski naučnici mogu da povećaju proizvodnju vakcine „Sputnjik Ve“ kako bi snabdeli ceo svet.

Pročitajte još:

© Sputnik / Vladimir PesnyaTri ruske vakcine
Ruska obaveštajna služba: Evropske birokrate pokušavaju da diskredituju „Sputnjik Ve“ - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2021
Tri ruske vakcine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala