OEBS o pritiscima na ruske medije u Letoniji: Podržavamo pravo na slobodu izražavanja

© Sputnik / Sergey MelkonovMikrofon agencije Sputnjik Letonija
Mikrofon agencije Sputnjik Letonija - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2021
Pratite nas
Šefica švedske diplomatije, koja trenutno predsedava OEBS-om, An Linde, na žalbu novinara MIA „Rusija sevodnja“ da su predmet progona u Letoniji, odgovorila je da podržava svačije pravo na slobodu govora.
„Kao predsedavajuća OEBS-om, u potpunosti podržavam pravo na slobodu izražavanja i informisanja, kao i nezavisna, slobodna i pluralistička sredstva masovnih informacija“, navodi se u odgovoru Linde.

Ona je podsetila da u OEBS-u postoji specijalna dužnost – predstavnik za pitanja slobode medija na kojoj se trenutno nalazi Tereza Ribeira.

„Ona je saopštila da se sastala sa stalnom predstavnicom Letonije Katrinom Kaktinjom oko pitanja o kojem pišete u svom pismu“, naglasila je Linde.

Podsetimo, krajem januara sedam spoljnih saradnika portala „Baktnjuz“ i Sputnjik Letonija uputili su pismo Ani Linde u kojem su opisali progon novinara u Letoniji i pozvali je da razgovara sa letonskim vlastima o krizi sa pravima novinara i slobodi govora u zemlji.

U decembru prošle godine u Letoniji je blokirano reemitovanje sedam kanala grupe RT, zatvoren je „Prvi baltički kanal“, a 3. decembra Služba državne bezbednosti Letonije je privela sedam zaposlenih na portalima Sputnjik Letonija i „Baltnjuz“. S tim u vezi 24. decembra 2020. godine poslanici Državne dume Rusije obratili su se parlamentima evropskih država sa pozivom da osude postupke Letonije koja grubo krši međunarodne obaveze o poštovanju slobode govora, o podržavanju slobodnog rada medija i o suprotstavljanju korišćenju cenzure i nasilnih metoda kao instrumenata za političku borbu i informacionu konfrontaciju.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala