Međunarodni donatori prikupili više od pet milijardi dolara pomoći Siriji

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaSirijske izbeglice prelaze humanitarni koridor u provinciji Idlib
Sirijske izbeglice prelaze humanitarni koridor u provinciji Idlib - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2021
Pratite nas
Na petoj međunarodnoj donatorskoj konferenciji „Podrška budućnosti Sirije i regiona“, koja je održana 29. i 30. marta u Briselu, prikupljena je suma od 5,3 milijardi evra pomoći sirijskim zajednicama i izbeglicama u vidu grantova, kao i 5,9 milijardi evra u vidu kredita.

 

„Međunarodni donatori su izdvojili 5,3 milijarde evra pomoći u obliku grantova, od kojih će 3,6 mmilijardi biti dostupni 2021. godine, a 1,7 milijardi evra – 2022. godine i kasnije“, saopštio je član Evropske komisije za upravljanje krizama Janez Lenarčić.

Osim tih grantova, dodaje on, međunarodno finansiranje će se vršiti i u obliku zajmova, za šta je predviđeno 5,9 milijardi evra ili sedam milijardi dolara.

Lenarčič je takođe zahvalio svim donatorima zbog obećanja da će pomoći Siriji i regionu.

Taj novac bi preko međunarodnih organizacija trebalo da bude usmeren na podršku „najugroženijih zajednica na teritoriji Sirije“, kao i na podršku izbeglica u državama regiona, između ostalog u Turskoj, Libanu i Jordanu.

U saopštenju, objavljenom nakon konferencije, precizirano je da je od 5,3 milijarde evra pomoći 3,7 milijardi garantuje EU.

„Evropska unija ostaje najveći donator, koja je od početka krize 2011. godine kolektivno mobilizovala 24,9 milijardi evra humanitarne pomoći u cilju stabilizaciju i jačanja održivosti kako bi se eliminisale posledice krize“, saopštila je Evropska komisija.

Na petoj konferenciji donatora za pomoć Siriji i zemljama koje prihvataju sirijske izbeglice učestvovalo je više od 75 delegacija koje su predstavljale 50 zemalja. Prošle godine na konferenciji je prikupljeno oko sedam milijardi evra.

Pročitajte još:

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala