Mediji: Tači i Veselji u Hagu odgovaraju za logor u Vitini i masakr u Starom Grackom

© AP Photo / Visar KryeziuKomadant OVK Hašim Tači sa pripadnicima te terorističke organizacije na Kosovu 1999. godine
Komadant OVK Hašim Tači sa pripadnicima te terorističke organizacije na Kosovu 1999. godine - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2021
Pratite nas
Sud za ratne zločine tzv. OVK u Hagu doneo je i formalnu odluku da je svako od devetoro zatočenika ilegalnog logora OVK u Vitini na Kosovu i Metohiji 1999. godine žrtva ratnih zločina, što je deo sudskog postupka protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i drugih, piše „Blic“.

Takođe, protiv njih je započeo i postupak za jezivi masakr u Starom Gracku gde je ubijeno 14 Srba.

Ilegalni logor tzv. OVK nalazio se u mestu Vrban u opštini Vitina na KiM tokom 1999. godine kada su u kući, prema prema optužnici Specijalizovanog suda u Hagu, pripadnici OVK držali najmanje devet osoba, među kojima je najviše bilo Srba.

Kako se navodi u optužnici, u tom logoru zatočenici su imali neadekvatnu hranu, vodu, medicinsku negu, i higijenu.

Specijalni sud u Hagu za zločine OVK - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2021
Na suđenju Tačiju, Veseljiju, Krasnićiju i Seljimiju 71 zaštićeni svedok
„Više pripadnika OVK svakodnevno je podvrgavalo zatočenike teškom premlaćivanju i psihičkom zlostavljanju. Pritvorenici su po celom telu udarani lancima, palicama, kundacima, daskama, šutirani i prisustvovali simulacijama ubistava. Takođe, zatočenici su mogli čuti teško zlostavljanje drugih pritvorenika, vređani su, saslušavani i optuživani za zločine nad kosovskim Albancima i saradnju sa srpskim vlastima“, piše u optužnici suda u Hagu.

Sve žrtve logora u Vrbanu osim jedne su žive, a zastupa ih advokat Aleksandar Olenik pred sudom u Hagu.

„Samo u jednom slučaju zastupam naslednike odnosno decu žrtve iz ovog logora, jer sama žrtva nije preživela. Ostali preživeli su imali sreće da ih je tokom juna 1999. godine, oslobodio Kfor, konkretno američka vojska koja je zauzela i rasformirala ovaj logor OVK. Preživelim Srbima, koje ja zastupam, američki pripadnici Kfora pružili su dugotrajnu medicinsku negu u bazi ‘Bondstil’ jer su bili životno ugroženi zbog preživljene torture“, rekao je Olenik za „Blic“.

Kako navodi, američki vojnici imali su značajnu ulogu u sudskom postupku.

Hašim Tači na optuženičkoj klupi u Hagu - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2021
Sud odbio puštanje na slobodu Tačija i ostalih šefova OVK
„Tokom zauzimanja ovog logora OVK, oslobađanja kidnapovanih Srba i njihovog zbrinjavanja, američki pripadnici Kfora su sve evidentirali, popisali, snimili i na taj način su obezbedili veliki broj kvalitetnih dokaza za Specijalizovano tužilaštvo. Posebno ističem da su sve preživele žrtve ratnih zločina izvršenih u logoru OVK koji se nalazio u mestu Vrban, kao i njihovi naslednici za one koji nisu preživeli, deo sudskog postupka protiv Tačija, Veseljija i drugih“, kazao je Olenik.

Deo sudskog postupka protiv Tačija, Veseljija i ostalih je i postupak koji je tek započeo u Hagu, a u vezi sa masakrom u Starom Gracku 23. jula 1999. godine kada je ubijeno 14 Srba dok su žnjeli pšenicu na svojim njivama u ataru sela Bujance kod Lipljana. Olenik pred sudom u Hagu zastupa naslednike odnosno najbliže srodnike tri žrtve ovog nezapamćenog zločina.

„Ovim putem pozivam i ostale najbliže srodnike ubijenih u ovom masakru da se prijave ovom sudu“, rekao je advokat.

Kako se podseća, u masakru u Starom Gracku ubijena su četiri člana porodice Janićijević — Slobodan, Mile, Momir i najmlađi Novica, koji je imao 17 godina, zatim Andrija Odalović, braća Jovica i Rade Živić, Stanimir i Boško Đekić, Saša i Ljubiša Cvejić, Nikola Stojanović, Miodrag Tepšić i Milovan Jovanović.

Počinioci zločina nikada nisu pronađeni i za zločin niko nije odgovarao, a pod istragom je bilo sedam Albanaca, pripadnika tzv. OVK.

Policija Unmika je u oktobru 2007. uhapsila Mazljuma Bitićija iz sela Veliki Alas kod Lipljana zbog sumnje da je učestvovao u tom ubistvu, ali je on, dva meseca kasnije, pušten iz pritvora usled nedostatka dokaza.

Groblje u Starom Grackom gde su sahranjeni ubijeni Srbi više puta je skrnavljeno i minirano.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala