Kremlj: Uz Zelenskog nema pomaka u primeni Minskih sporazuma

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaPogled na moskovski Kremlj
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2021
Pratite nas
Napredak u sprovođenju kompleksa mera za implementaciju Minskih sporazuma nije ostvaren pod rukovodstvom ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, ocenio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov u intervjuu za list „Argumenti i fakti“.
„Stvari loše stoje sa normandijskim formatom. Može se konstatovati da pod rukovodstvom predsednika Zelenskog nije bilo ni najmanjeg pomaka u realizaciji Minskog kompleksa mera ni dogovora koji su postignuti u Parizu“, rekao je Peskov agenciji.

Portparol ruskog predsednika je ocenio i stav Kijeva o nemogućnosti primene Minskih sporazuma.

„Kijev sve vreme govori o potrebi okupljanja 'normandijske četvorke'. On govori o nekim novim predlozima koje zatim nigde ne možemo da pronađemo. Ali glavno je to da smo tokom proteklih šest meseci više puta čuli da Kijev već smatra Minske sporazume mrtvim, da su ti sporazumi neizvodljivi, da su potrebni novi dokumenti i tako dalje. Eto to je, verovatno, najopasnija stvar“, naglasio je Peskov i dodao da pored Minskih sporazuma nema ničega što bi moglo da podstakne međunarodne napore za regulisanje situacije u Donbasu.

Peskov je, takođe, izrazio nadu da tenzije u Donbasu neće prerasti u borbena dejstva.

„Iskreno se nadamo da niko neće krenuti u to ludilo. Zaista se nadamo. Tu nema šta više da se kaže“, dodao je.

On je podsetio da zvanična Moskva pokušava da nađe izlaz iz ćorsokaka kada je reč o Ukrajini.

„Pokušavamo da nađemo izlaz iz tog začaranog kruga sa našim kolegama iz Berlina i Pariza. I iz Kijeva. Ali sa Kijevom je vrlo teško razgovarati. Za sada ne uspevamo da nađemo izlaz“, zaključio je Peskov.

Ranije je portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio da su u toku pripreme video-konferencije lidera Rusije, Nemačke i Francuske, Vladimira Putina, Angele Merkel i Emanuela Makrona, a jedna od tema biće Donbas.

S tim u vezi, portparol Ministarstva inostranih poslova Ukrajine Oleg Nikoljenko izjavio je da se samo u punom sastavu „normandijskog formata“ (Ukrajina, Rusija, Francuska, Nemačka) može doći do progresa u rešavanju situacija na istoku Ukrajine.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala