Kijev tvrdi: Rusija nagomilava snage duž naše granice

© Sputnik / Sergeй Pivovarov / Uđi u bazu fotografijaPripadnici jurišne inženjerske jedinice u Rostovskoj oblasti
Pripadnici jurišne inženjerske jedinice u Rostovskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2021
Pratite nas
Vrhovni komandant ukrajinske vojske Ruslan Homčak tvrdi da Rusija navodno postepeno nagomilava snage na granici sa Ukrajinom čime ugrožava vojnu bezbednost Ukrajine.
„U poslednje vreme iz raznih regiona Rusije pod izgovorom održavanja borbene gotovosti i priprema za buduće strateške vežbe ‘Zapad 2021’ (rusko-beloruske), Oružane snage Rusije postepeno nagomilavaju snage pored ukrajinskih granica na severu, istoku i jugu, odnosno u Brajnskoj, Voronješkoj oblasti i na Krimu“, rekao je Homčak pred poslanicima Rade.

To, kako je rekao, stvara pretnju po vojnu bezbednost Ukrajine.

„Prema podacima od 30. marta ove godine duž granice Ukrajine, na privremeno okupiranim teritorijama Ukrajine i na Krimu nalazi se 28 bataljonskih taktičkih jedinica protivnika“, naveo je Homčak.

Podsetimo, od prošlog meseca situacija u Donbasu je sve napetija: izvršen je pokušaj ubistva komandanta bataljona Narodne milicije Donjecke Narodne Republike, ukrajinske snage granatirale su naselje Gorlovku i predgrađe Donjecka, a borbe su se pojačale.

Samoproglašene republike smatraju da se Kijev priprema za veliku ofanzivu, dovlačeći nove snage na kontakt-liniju.

Ukrajinska prestonica delimično potvrđuje ove informacije: Homčak izjavio je 22. februara da vojska vežba scenario juriša u gradskim sredinama.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala