Izveštaj NATO-a: Korona nije uticala na sposobnost ruske vojske

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaLansiranje rakete protivvazdušnog sistema S-400 "Trijumf"
Lansiranje rakete protivvazdušnog sistema S-400 Trijumf - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2021
Pratite nas
NATO smatra da su ruske strateške vojne vežbe „Kavkaz 2020“ održane kako bi pokazale da pandemija nije sprečila rusku vojsku da realizuje sve planirane borbene zadatke, navodi se u izveštaju Centra za strateške komunikacije NATO u Rigi, posvećenom ovim manevrima.
„Centralni deo medijske pokrivenosti manevara bila je pažljivo osmišljena tema vojske, u kontekstu pandemije kovid 19. Prvi cilj – predstaviti reformisanu rusku vojsku kao važnog učesnika u uspehu države u borbi protiv pandemije. Druga – pokazati da je sanitarna situacija u zemlji pod kontrolom i da vojne vežbe mogu uspešno izvoditi za razliku od manevara NATO-a „Difender-2020“. Konačni zadatak – pokazati da nikakva pandemija ne može potkopati sposobnost ruske vojske da se bori“, navodi se u izveštaju.

Autori izvlače zajednički zaključak da su prošlogodišnje vojne vežbe postale „završni ispit“ za čitavu rusku vojnu reformu koja se izvodila od 2008. do 2020. godine.  

„Rusija je pokazala novi pristup izvođenju vojnih vežbi sa ciljem demonstracije svog značajnog potencijala projekcije moći, savremenih vojnih mogućnosti, evroazijsku težnju i buduće geopolitičke ambicije u svom bliskom okruženju. Svi ovi signali su istovremeno bili upućeni Zapadu, ruskim partnerima i celom evropskom informativnom prostoru“, navodi se u dokumentu.

Autoru izveštaja smatraju da su ove vojne vežbe postale sredstvo demonstracije Rusije kao vojne sile.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala