Iz Bakua za Sputnjik: Piksijeva Srbija je top — samo da ne potcenimo Azerbejdžan, u tome smo šampioni

© Sputnik / Radoje PantovićFilip Kostić
Filip Kostić - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2021
Pratite nas
Fudbaleri Srbije će u utorak od 18 časova odigrati meč trećeg kola kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, a rival će im biti, tradicionalno nezgodan protivnik - Azerbejdžan.

Izabranici Dragana Stojkovića Piksija „kupili“ su javnost srčanošću i timskim duhom, s obzirom na to da su u uvodnim mečevima sa Irskom (3:2) i Porgugalijom (2:2) uspeli da se „vrate u život“ posle primljenih golova. To dugo nije bila odlika našeg nacionalnog tima.

Znali su „orlovi“ u prošlosti, i te kako da kiksnu protiv „azera“, a Sputnjik sport je pomoć u najavi utakmice zatražio od Branimira Subašića, bivšeg špica Crvene zvezde i reprezentativca Azerbejdžana, koji je karijeru gradio u pomenutoj zemlji.

​Fudbalska Srbija pamti šamar u Bakuu iz 2003. godine, kada su „piliće“ selektora Dejana Savićevića šokirali Gurban Gurbanov i Faruk Ismajlov (2:1), za jedinu pobedu u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Portugaliji 2004. godine. Pomenuti Gurbanov, prethodno je bio dvostruki strelac u Podgorici u, takođe, šokantnom remiju 2:2. Bila su to jedina četiri boda Azerbejdžana u čitavim kvalifikacijama.

Ipak, taj Azerbejdžan više ne postoji, Gurbanov je otišao u penziju davne 2006. godine, pa Srbija može da odahne.

To je za Sputnjik iz Bakua poručio Branimir Subašić, koji je tamo sa delegacijom Fudbalskog saveza Srbije.

​„Ovde sam u ulozi domaćina i gosta. Da, da, svi pamtimo čuvenog Gurbana Gurbanova, ali sada su neka druga vremena. Moje mišljenje je da je Srbija bezuslovni favorit. Samo je bitan pristup igri. Ovo što su momci u poslednje dve utakmice prikazali je top. Meni se svidelo, super fudbal, super odnos, super sve. Izuetno dobra energija, samo je uz to bitan pristup. Nikoga ne smete da potcenite, u tom slučaju nema greške“, počinje raport za Sputnjik iz dalekog Zakavkazja Subašić.

​Srbija je posle dvostrukog blamiranja uspela da naniže tri pobede protiv Azerbejdžana u tri odmeravanja snaga, pa sada svi očekuju nastavak te serije. Subašić ističe da su dve reprezentacije sličnog proseka godina, ali da je razlika u kvalitetu ogromna, s tim što teba biti izuzetno oprezan, tome nas je učila istorija.

Kristijano Ronaldo na meču Srbija-Portugalija - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2021
Ronaldova kapitenska traka na aukciji za Gavrilovu pobedu!
 „Prosek godina oba tima je oko 25, ali, kvalitet je na strani Srbije uz dužno poštovanje. Fudbal je nepredvidiv. Bitan je odnos, mi smo šampioni po tome da se opustimo pred te neke lake utakmice“, upozorava Subašić.

Beograđanin koji je svoj fudbalski put počeo da krči od Železnika, preko Francuske, a vrhunac karijere je doživeo u Azerbejdžanu, gde je branio boje Nefči Bakua, Gabale, Kazar Lankarana, Karabaga, ne krije da je oduševljen onim što su dosad prikazali Piksijevi „orlovi“.

Upravo na tome bazira optimizam pred dvoboj trećeg kola kvalifikacija za Mundijal u Kataru 2022. godine.

 „Super mi izgleda ova Piksijeva Srbija.  Utakmica s Portugalijom me je lično oduševila. U drugom poluvremenu. Igra, zalaganje, ma generalno sve... Izgledalo je kao da smo mi prvaci Evrope, a ne Portugalci. Samo sa takvim odnosom da nastavimo, kvalitet imamo i on je neosporno jak. Samo pristup igri da bude najbolji mogući i tu nema greške. Piksi se očekivano postavio kao autoritet, vidi se neka druga energija“, ističe nekadašnji napadač Crvene zvezde.

Subašić je imao samo reči hvale na račun Aleksandra Mitrovića, koji je na čelu večne liste strelaca sa 39 golova nadmašio Stjepana Bobeka.

„Mitar je bomba, raketa. Jedan pravi centarfor. Za mene je on odličan, kao i mali Vlahović, Pavlović... Ma dobri su svi, generalno. Doduše, ima tu još malo nekih stvari koje treba da se isprave, ima tu sitnica. A Mitar, ma on je 'mačka' jedna i svaka mu čast na svemu što radi. Zaslužuje i veći klub od Fulama“, smatra naš sagovornik.

Aleksandar Mitrović proslavlja gol protiv Portugalije, rekordni 39. u dresu reprezentacije - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2021
Bog, lopta i Srbija — sve što treba jednom dečaku iz naroda da zaplače od sreće

Na pitanje da li bi Srbija trebalo posebno da obrati pažnju na nekog fudbalera iz tabora Azerbejdžana, kako joj se ne bi ponovio Gurban Gurbanov iz 2003. godine, Subašić je odgovorio:

„Nema! Ovo je mlada ekipa, u kojoj je trenutno smena generacija. Mladi su igrači, možda Emreli, ali nije ni on ništa posebno. Uglavnom su to igrači koji nastupaju u domaćem prvenstvu, uz dužno poštovanje, nema tu ništa posebno. Možda kao kolektiv, Italijan je trener, oni znaju da im dolazi Srbija i znaju kakva je situacija Srbije. Ponavljam, samo naš pristup da bude pravi i pobeda ne bi trebalo da bude dovedena u pitanje. Mada, fudbal je nepredvidiv, ne možete nikom ništa da garantujete. Samo odnosom i kvalitetom se sve zaslužuje, ne smete da potcenite protivnika. Ni Azerbejdžan, ni Luksemburg, nikoga. Dati 100 odsto tih 95 minuta koliko traje meč, koncentrisati se maksimalno i nema greške. Srbija je daleko kvalitetniji tim“, poručio je Branimir Subašić, koji trenutno s porodicom živi i radi u Beogradu gde ima privatnu firmu, koja nema veze s fudbalom.

► Srpski fudbalski ratnik – srušio je „veliku Albaniju“ i spasao Srbiju poraza koji bi je skupo koštao

► Šta se dešava u Španiji zbog tzv. Kosova?

► Piksi je stavio tačku na priče o Ronaldu – šta se beše desilo u Beogradu 2019. godine? /video/

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala