Inspekcija u Padinskoj skeli nije pronašla leševe svinja

© Sputnik / Dmitrij Korobejnikov / Uđi u bazu fotografijaSvinje
Svinje - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2021
Pratite nas
Veterinarska inspekcija Grada Beograda po prijavi da se u Padinskoj skeli pojavio otpad sa leševima svinja izašla je na teren i ustanovila da leševa nema, a ispitala je i farmu na koju se prijava odnosi i utvrdila da ona posluje u skladu sa propisima.

To je za Tanjug izjavio direktor veterinarske inspekcije Beograda Dušan Ljuština i kazao da je na mestu na koji se odnosi prijava inspekcija zatekla humke i komunalni otpad, ali ne leševe svinja.

Ako su, kaže, i postojali leševi, oni su sada zatrpani, a Veterinarska inspekcija je na tom mestu izvršila dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju.

Ističe da na tom mestu ne postoji ekološka katastrofa, kao što kažu pojedina ekološka udruženja i dodaje da bi veća šteta bila kada bi se sada zemljište otkopalo.

Da li je na tom prostoru neko bacio leševe svinja nije, kaže Ljuština, na Veterinarskoj inspekciji da ustanovi, već na Sekretarijatu Grada Beograda za inspekcijske poslove i Sanitarnoj inspekciji.

„Mi ćemo u okviru naše nadležnosti da podnesemo prijavu protiv NN izvršioca i prosledili smo i na osnovu Zakona o inspekcijom nadzoru i na osnovu Zakon o upravnom postupku nadležnim službama da postupe iz okvira iz svojih nadležnosti“, rekao je Ljuština.

Ispričao je da je Veterinarska inspekcija o pojavi leševa svinja primila prijavu od Udruženja grupe građana „Ekozelena“ iz Pančeva i primila je prosleđenu prijavu od Sanitarne inspekcije i Ministarstva zdravlja.

„Po prijemu prijave izašli smo na teren i uradili kontrolu u objektu farme svinja na koju se odnosila prijava“, navodi Ljuština.

Ističe da su inspektori uradili detaljnu kontrolu i utvrdili su da se na farmi nalazi 700 tovljenika, da se u okviru farme nalazi poseban objekat u kom se smeštaju uginule životinje i da se iz tog objekta otpremaju u kafileriju u Ćupriji.

Ljuština dodaje da je odgovorno lice te farme dalo inspekciji na uvid potvrdu o otpremanju određene količine leševa u kafileriju i da je jedna potvrda iznosila 3.620 kilograma.

„Nikakvi leševi nisu zatečeni u okviru farme, tako da su inspektori napravili zapisnik, odgovorno lice je dalo izjavu da ono ne zna o kakvim se leševima radi niti da su to leševi svinja iz njihovog objekta“, naveo je Ljuština.

Kako leševe nisu pronašli, inspektori su obavestili podnosioca prijave i zamolili su ga da zajedno sa inspektorima pokažu gde se otpad leševa nalazi.

„Leševa na tom prostoru nije bilo, prostor se nalazi između farme i vodnog kanala, a tu su se mogle nazirati humke i komunalni otpad, o čemu imamo i fotografije“, rekao je Ljuština.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala