Da li je Bajdenova „četvorka“ spremna za obuzdavanje Kine

© REUTERS / JOSHUA ROBERTSPredsednik SAD Džo Bajden
Predsednik SAD Džo Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2021
Pratite nas
Komentarišući predlog američkog predsednika Bajdena o stvaranju pandana kineskom projektu „Jedan pojas – jedan put“, ruski ističu da na njega treba da se gleda kao na neku informativnu doktrinu, jer Amerikanci sada nisu u najboljoj formi da bi obuzdavali i započinjali hladni rat protiv nje. 

Tokom telefonskog razgovora sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom, predsednik SAD Džo Bajden predložio je stvaranje analoga kineskog projekta „Jedan pojas – jedan put“. On je rekao da bi SAD u savezu sa „demokratskim zemljama“ trebalo da imaju sličnu inicijativu preko koje će se neophodni resursi i pomoć slati onim područjima širom sveta kojima su oni zaista potrebni. Pored toga, šef Bele kuće je naglasio da neće dozvoliti da Kina pretekne SAD u smislu uticaja i blagostanja.  

Japan, Indija i Australija — potencijalni saveznici bloka

Amerikanci, naravno, imaju određene planove za strateško obuzdavanje Kine, ali je pitanje da li će moći da formiraju dovoljno jaku koaliciju u području Tihog i Indijskog okeana, kaže za Sputnjik direktor Evroazijskog komunikacionog centra Aleksej Piljko. 

„Na prvi pogled, verovatno se Japan može pridružiti obuzdavanju Kine, ali to nije sigurno. Poznato je da Japan ima određeni stepen vojne i političke zavisnosti od Sjedinjenih Država. Smatram da će SAD vrlo dugo nagovarati Indiju da se pridruži antikineskim ograničenjima. Ali sve će zavisiti od mnogih faktora. Kao prvo, od toga kako će se Kina ponašati, a drugo, kakva će biti generalna situacija na azijskom kontinentu, i treće, u kojoj meri će ovo globalno obuzdavanje Kine naići na razumevanje među američkim saveznicima kao što je Evropska unija, koja je vrlo angažovana u trgovini sa Kinom. Pa i zemlje Latinske Amerike u kojima je vidan ozbiljan uticaj Kine“, pojašnjava Piljko. 

Ponuda koja neće moći da se odbije

Politikolog Dmitrij Drobnicki kaže da će Sjedinjene Države takozvanim „demokratskim zemljama“, čiji će samit održati 2021. godine i formirati Alijansu demokratija, dati ponudu koju one neće moći da odbiju. 

„U suštini, to će biti naredba. Ko se ne povinuje Vašingtonu, ideologiji Demokratske partije SAD ili američkom establišmentu, neće biti primljen u Alijansu demokratija. Prema tome, sve ove zemlje kojima će biti naređeno da rade odgovarajuće stvari, moraće nekako da se opredele da li žele da se pridruže Alijansi demokratija ili da nastave slobodno da plutaju“, pojašnjava Drobnicki. 

Po njegovom mišljenju, evropske države će dobiti prilično oštru direktivu da ne komuniciraju sa Kinom po trgovinskoj i tehnološkoj liniji, odnosno, da na sve moguće načine smanje kontakt sa njom, dok će Sjedinjene Države samostalno voditi sa Kinom složenu igru na ivici hladnog rata.

„Administracija Bajdena je u principu već odredila tri glavne zemlje sa kojima će stupiti u interakciju prilikom obuzdavanja Kine: to su Japan, Indija i Australija. Bajden je zvanično dao naziv ovom bloku — četvorka. Kada je reč o Indiji, ozbiljno je pitanje kako će ići pregovori sa njom, dok sa Japanom problema neće biti. Ovaj regionalni blok treba da se suprotstavi globalnoj inicijativi Kine „Jedan pojas – jedan put“. Kineski projekat čini značajan deo sveta — Evroaziju i deo Afrike, pa čak i deo Evrope. Ovo je deo kineskog sveta koji Amerikanci žele da zaustave po svaku cenu, te će stoga odgovarajući pritisak na saveznike u bliskoj budućnosti biti veoma velik“, ističe Drobnicki. 

Treba istaći to da se, prema rečima eksperata, Kina nesumnjivo oslanja na svoju trgovinsku i tehnološku ekspanziju. Dmitrij Drobnicki kaže da ovaj takozvani „mirni rast“ predstavlja koncept koji je započet za vreme Denga Sjaopinga i za koji se smatralo da ga Zapad prilično dugo neće doživljavati kao opasan. 

„Međutim, sada je jasno da je došlo vreme za konfrontaciju i, naravno, Sjedinjene Države će na svaki mogući način pokušati da istisnu kinesku tehnologiju, zamenjujući je svojom. Odnosno, pokušaće da stvore sopstveni blok, u okviru kojeg će postojati potpuno slobodna trgovina i doći će do razmene tehnologija koje Zapad ima. Zemlje ovog bloka će biti obavezne da po naređenju prestanu sa upotrebom kineskih tehnologija. Na primer, sa jedne strane, mreže pete generacije „Huaveja“ koje su praktično preplavile čitavu Evropu, i sa druge strane, prilično strog zahtev sadašnje administracije SAD da se potpuno zabrani upotreba kineskih tehnologija“, kaže Drobnicki. 

Dolar i dalje američko superoružje

Što se tiče prednosti koju SAD imaju, eksperti navode da će Amerikanci, prilikom mogućeg formiranja inicijative slične kineskoj, forsirati dolar. Prema njihovim rečima, ne sme se zaboraviti da američko superoružje čak nisu toliko ni udarne grupe, ni nuklearno oružje, koliko je to dolar.

„Slobodna trgovina u dolarima je i dalje atraktivna u svetu. Zato će oni koji žele da ostanu u ovoj zoni čvrstih valuta morati da prilagode svoje planove. Ova vrsta pritiska je u nekom smislu i ucena, koja pokazuje prednost upotrebe resursa dolarske ekonomije“, zaključio je Dmitrij Drobnicki. 

Pročitajte i:

Pogledajte i emisiju „Novi Sputnjik poredak“ – Dramatično upozorenje Henrija Kisindžera

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala