Borelj optužio Rusiju i Kinu za udruživanje snaga radi suprotstavljanja Zapadu

© AP Photo / Aris OikonomouVisoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj.
Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj.  - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2021
Pratite nas
Moskva i Peking koriste vrlo sličan jezik kada govore o Zapadu ili Sjedinjenim Američkim Državama, napisao je u svom blogu visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj.

Borelj je podsetio da se ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov nedavno sastao sa kineskim kolegom Vangom Jiom. Ministri su objavili namere da ojačaju svoju tehničku nezavisnost od zapadnih zemalja. Osim toga, prema rečima Borelja, oni su pozvali da se ne mešaju u poslove Moskve i Pekinga. Političar se predložio da se pažljivo analizira šta tačno pokreće ove države.

„Na primer, ekonomski, dve zemlje žele da povećaju svoju nezavisnost od Zapada, ali ne igraju u istoj ligi i Kina očigledno ima prednost“, naglasio je evropski političar u blogu.

Kako je istakao Borelj, energetika je postala jedan od ključnih aspekata odnosa Moskve i Pekinga. Kini su potrebni nafta i gas koje uvozi iz Rusije.

„Moskva želi da diverzifikuje svoj izvoz energenata van Evropske unije, s obzirom na naše obaveze za energetsku tranziciju i opšte tenzije u našim odnosima“, napisao je političar, naglasivši da to neće biti lako, jer su za infrastrukturu potrebne ogromne investicije. Peking, kako je podsetio predstavnik EU, takođe razvija sporazume sa energetskim silama Srednje Azije.

Osim toga, Borelj smatra da bi bilo pogrešno analizirati vezu između ove dve zemlje samo sa ekonomskog gledišta.  

Lavrov u Kini - Sputnik Srbija, 1920, 23.03.2021
Zapad strepi kad jača saradnja Rusije i Kine

„Kinesko-rusko približavanje zasnovano je prvenstveno na odustajanju od demokratskih vrednosti i suprotstavljanju onome što oni smatraju ‘mešanjem’ u njihove unutrašnje stvari“, tvrdi on.

Ranije je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio da Moskva nema veze sa Evropskom unijom kao organizacijom, pošto je njihova infrastruktura „uništena jednostranim odlukama Brisela“. Istovremeno, ministar je primetio da će zemlja biti spremna da razvija odnose na osnovu jednakosti i traženja ravnoteže interesa.

Kasnije je Borelj nazvao Rusiju „opasnim“ susedom, istovremeno pozivajući da kanali za rešavanje pitanja od zajedničkog interesa ostanu otvoreni.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova okarakterisala je ovu Boreljovu izjavu ne samo kao uvredljivu i neistinitu, već i kao „dezinformaciju“. Ona je istakla da bi retorika konfrontacije trebalo da bude stvar prošlosti, jer zadaje razoran udarac „reputaciji Zapada“.

Kako su Rusija i Kina odlučile da uzvrate Zapadu istom merom saznajte u emisiji „Novi Sputnjik poredak“:

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala