Pritisak američke i britanske ambadsade da proglase genocid u Srebrenici

© AP Photo / Vincent YuBritanske zastave
Britanske zastave - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2021
Pratite nas
Posle reagovanja ambasade SAD u Podgorici na izjavu crnogorskom ministra pravde o Srebrenici, zajedničkim saopštenjem oglasile su se i ambasade Velike Britanije u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

„Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje jasno pri svom dugogodišnjem stavu da je ono što se desilo u Srebrenici bio genocid“, naveli su  u zajedničkoj izjavi ambasadorka Velike Britanije u Crnoj Gori Karen Medoks i ambasador Velike Britanije u BiH Met Fild.

​To je objavljeno na Tviter nalogu Ambasade Velike Britanije u Crnoj Gori.

„To su činjenice utvrđene pred dva međunarodna suda na osnovu brojnih dokaza. Napred možemo ići samo uz priznavanje i poštovanje prošlosti“, poručili su ambasadori.

Podsetimo, prethodno je Ambasada SAD u Crnoj Gori saopštila da je zabrinuta zbog komentara u javnosti koji, kako je ocenila, bacaju sumnju na to što se dogodilo u Srebrenici 1995. godine.

​Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić izjavio je u petak da je spreman da prizna da je u Srebrenici počinjen zločin genocida kad se to i nedvosmisleno utvrdi, s obzirom na to da je Sud u Hagu, kako je rekao, izgubio svoj legitimitet.

Leposavić je tada rekao da je odluka Međunarodnog suda za ratne zločine o navodnom genocidu u Srebrenici bazirana na stavu Haškog tribunala koji je, kako je ocenio, kompromitovan jer je prikrio dokaze o zločinima nad Srbima na Kosovu i Metohiji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala