Srbija je ovoga puta iznenadila sve

© Sputnik / Lola ĐorđevićVakcinacija u Srbiji
Vakcinacija u Srbiji - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2021
Pratite nas
Vakcinisanje više od 22.000 stranih državljana donelo je Srbiji veliki simbolički uticaj u regionu i Evropi, uprkos tome što skeptični pojedinci potkrepljeni zavišću na tu humanu akciju pokušavaju da bace senku sumnje. Dok u EU ne vlada solidarnost, Srbija je ovoga puta, saglasni su i naši sagovornici – iznanadila sve.

Na poziv Privredne komore Srbije ili samoinicijativno, prijavom putem portala elektronske uprave, više od 22.000 stranih državljana vakcinisalo se cepivom „AstraZeneke“ u četvrtak, subotu i nedelju u Srbiji. Nadležni su saopštili da to nije omelo imunizaciju srpskog stanovništva, jer je istovremeno vakcinisano više od 28.000 naših građana, kao i da je Srbija tim potezom „održala čas humanosti i solidarnosti“.

S druge strane, kako vreme odmiče, ideja o solidarnosti koja je do skoro vladala u EU sve manje podseća na zajedništvo. Austrija se tokom samita zemalja članica usprotivila neravnomernoj raspodeli vakcina u okviru Unije i najavila da će staviti veto na svaku odluku o podeli koja ne uključuje tu zemlju. Osim nje, nejednakom raspodelom nezadovoljne su i Češka, Slovačka, Hrvatska...

© Sputnik / Lola Đorđević Srbija vakcinisala više od 22.000 stranih državljana cepivom „AstraZeneke“
Srbija je ovoga puta iznenadila sve - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2021
Srbija vakcinisala više od 22.000 stranih državljana cepivom „AstraZeneke“

Vakcinacija poboljšala poziciju Srbije koja je iznenadila region i svet

Pisac i novinar Muharem Bazdulj za Sputnjik ocenjuje da je vakcinacija inostranih državljana dobar potez sa svake tačke gledišta, a pogotovo s aspekta humanosti, jer je su time ljudi zaštićeni od težeg oblika oboljevanja, čime su neki životi spaseni.

„Kao kolateralna dobit od toga je sigurno promena imidža Srbije u svetu, daljim evropskim zemljama, ali i u dobroj meri i u regionu, gde kod političkih elita zemalja čiji su državljani vakcinisani postoji raširen negativan stereotip o Srbiji. Ono što mi je zanimljivo da gledam je to što najveći broj tih ljudi, koji su poznati po antisrpskim izjavama, sa smrknutim izrazom lica i pola glasa hvale ovo. Ne mogu da nađu negativan ugao iz kojeg bi ovo gledali. Od Izraela do Kanade sam čuo ljude koji tvrde da ne pamte da se o Srbiji pisalo pozitivnije u poslednjih 10, 20, 30 godina. Ovo ne treba gledati kao PR akciju, već prvenstveno kao human gest, ali na nivou PR-a, kao kolateralne koristi, ovo nam, rekao bih, daje veći uticaj i od Đokovića i Jokića “, ističe Bazdulj i podvlači da je Srbija prva zemlja na svetu koja je vakcinisala migrante.

Bazdulj se osvrnuo i na skepticizam upućen ka odluci da strani državljani budu vakcinisani cepivom „AstraZeneke“:

„Da je slučajno Srbija krenula da daje ’Sputnjik‘ (Sputnik V) ili ’Sinofarm‘, isti ti skeptici bi bili najglasniji da im se daje neka vakcina koja nije potvrđena u zapadnim laboratorijama. U celoj situaciji, taj deo s ’AstraZenekom‘ ima posebnu težinu s političke tačke gledišta“.

Uspeh politike „četiri stuba“

Programski direktor „Demostata“ Zoran Panović tvrdi da je usavršena politika „četiri stuba“, koja podrazumeva saradnju s Moskvom, Pekingom, Briselom i Vašingtonom, Srbiji dala prednost u „vakcinalnoj politici“ i omogućila joj da zauzme bolju poziciju u odnosu na druge zemlje.

„Time je uspela da se predstavi kao regionalni centar vakcinacije. Mislim da se u regionu to često naziva ’tendencioznim marketingom‘. Ja smatram da je onome ko se vakciniše, ako spasava svoje zdravlje, sasvim nebitno da li ima marketinga ili nema. Sve ovo bih pre nazvao jednom vrstom pozitivnog publiciteta i ’meke moći‘ koju je pokazala Srbija“, kaže Panović.

© Sputnik / Lola ĐorđevićSrbija vakcinisanjem pokazala „meku moć“
Srbija je ovoga puta iznenadila sve - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2021
Srbija vakcinisanjem pokazala „meku moć“

Teoretičar komunikacija i reditelj Stanko Crnobrnja smatra da je Srbija uspela da pretpostavi stanje u kome će se svet naći za vreme pandemije, te da je jedna od retkih zemalja koja je uspela da na vreme nabavi vakcine s različitih strana i na taj način predupredi problem nedostatka cepiva i pokaže solidarnost putem „vakcina-diplomatije“.

„Mislim da je vrlo dobro što je to rešenje doneseno bez velikih nedoumica, da se pomaže i drugim zemljama i to ne samo onim u okruženju. Vidimo da je, primera radi, Nemac došao da se vakciniše i to doktor. To je u svetu izazvalo veliko iznenađenje, da je Srbija, tako mala i relativno siromašna, uspela da sve to obezbedi i organizuje. To je, svakako, slučaj bez presedana. To svakako podiže ugled i ozbiljnost Srbije na tom planu“, ocenjuje Crnobrnja.

Vakcinacija – najjače „oružje“

Crnobrnja podseća da je politika 21. veka gruba i nepoštena, zbog čega velike države takvim rešenjima ili zavide ili su prema njima skeptične i na taj način unose „tamnu boju“ u čitavu situaciju.

„Situacija je takva da će, kako god okrenete, neko da vas kritikuje. To je važna lekcija za naše političko rukovodstvo, da ta vrsta odluke, koja je relativno hrabra, treba da se iznese do kraja i da će onda pozitivne strane takvog procesa verovatno da prevagnu negativne, iako je ’stara Evropa‘ mnogo osvetoljubiva, pogotovo Britanci. I ovo će, na kraju krajeva, biti predmet ’obaranja ruku‘“, napominje Crnobrnja.

Panović dodaje da je svaki gest koji Srbiju izvlači iz destruktivne pozicije dobar za nju:

„Mislim da je vakcinacija jedno od najjačih ’oružja‘ koje Srbija trenutno ima. Jednostavno, ona afirmiše Srbiju u Evropi i u regionu, a s druge strane i jak potencijal vlasti u odnosu na opoziciju, u smislu da se vakcinacijom kompenzuju neupitni deficiti u srpskoj demokratiji“.


Saznajte: Kako su u ratu za vakcine saveznici ostavili Evropu na cedilu

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala