„Sputnjik Ve“: Kako napreduje saradnja na relaciji Rusija-Iran?

© Sputnik / Lola ĐorđevićRuska vakcina protiv virusa korona „Sputnjik Ve“
Ruska vakcina protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2021
Pratite nas
Iranski proizvođači se nadaju da će vakcinu protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) isporučiti na tržište do kraja aprila, izjavio je ambasador Irana u Rusiji Kazem Džalali u intervjuu za iranski Sputnjik. Kako kaže, Teheran se nada da će uskoro potpisati drugi ugovor o kupovini ruske vakcine.
„Dva iranska farmaceutska proizvođača koja će proizvoditi 'Sputnjik Ve' saopštila su da do kraja aprila planiraju da isporuče na tržište vakcine za besplatnu nabavku“, rekao je on.

Prema rečima ambasadora, u početnoj fazi će ukupni obim proizvodnje iznositi do devet miliona doza vakcine mesečno.

Džalali je istakao da se Iran nada da će sredinom aprila potpisati drugi ugovor o kupovini ruske vakcine.

„Trenutno smo u fazi zaključivanja drugog ugovora za kupovinu vakcine od Rusije. Naravno, taj obim će biti mnogo veći od našeg načelnog dogovora. Nadam se da će kroz dve nedelje svi detalji tog ugovora biti usaglašeni i da će biti potpisan, te da ćemo moći da kupimo mnogo više vakcina 'Sputnjik Ve'“, rekao je on.

Proizvodnja vakcine protiv virusa korona Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2021
Iran: Uskoro počinje proizvodnja ruske vakcine protiv kovida

Istovremeno, ambasador je dodao da namerava da primi rusku vakcinu protiv korone.

„Neki moji prijatelji su već primili vakcinu, a posle intervjua ću i ja sam otići u bolnicu da bih se vakcinisao ruskom vakcinom. Vakcinišemo se redosledom koji određuje moskovska vlada“, rekao je on.

Diplomata je ranije izjavio da bi zajednička proizvodnja „Sputnjika Ve“ na teritoriji Irana mogla da počne u aprilu.

U Iranu je, inače, 9. februara započeta vakcinacija protiv kovida prvom vakcinom dostupnom u zemlji – vakcinom Instituta „Gamaleja“ i u zemlji će se prvo vakcinisati zdravstveni radnici. Portparolka iranskog Ministarstva zdravlja Sima Sadat Lari je izjavila da Ministarstvo zdravlja nije zabeležilo ozbiljnije neželjene efekte ruske vakcine od početka vakcinacije u zemlji.

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala