Ruski spomenik „Majka otadžbina zove!“ popucao od glave do pete /video, foto/

© Sputnik / Vladimir AstapkovichSpomenik "Majka-otadžbina zove!"
Spomenik Majka-otadžbina zove!  - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2021
Pratite nas
Veličanstveni spomenik „Majka otadžbina zove!“ visok 85 metara od glave do pete je popucao i prekriven je mrljama, iako je kompletna restauracija statue završena do 75. godišnjice Pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, prenosi televizija „Zvezda“.

Korisnici društvenih mreža skrenuli su pažnju na ovaj problem. Oni su primetili da je boja ruku na skulpturi izbledela i da ona navodno ne trpi vetar i vlagu. Kako bi se utvrdilo u čemu je problem, Ministarstvo kulture je poslalo u Volgograd specijalnu komisiju.

„Svaka tri meseca pratimo situaciju, preduzećemo mere i doneti odluke ukoliko bude potrebno. Danas tehničke karakteristike pokazuju da je sve u redu, hvala Bogu“, rekao je zamenik ministra Sergej Obrivalin.

Tokom provere je utvrđeno da se na spomeniku pojavljuju manje pukotine i mrlje. Direktor kompanije koja je nedavno izvodila rekonstrukciju spomenika tvrdi da je to samo problem estetske prirode.

​„Sve pukotine su popunjene. Sa betonskom konstrukcijom je sve u redu. Preostalo je samo da se doradi estetika“, rekao je zamenik šefa projekta za obnovu spomenika „Majka otadžbina zove!“ Sergej Sirota.

​Podsetimo, restauracija spoljašnjosti nekada najviše statue na svetu, koja je počela u martu 2019. godine u Volgogradu, završena je u maju 2020. godine pred obeležavanje 75. godišnjice pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

Inače, skulptura je restaurirana prvi put od momenta kada je postavljena.

Ranije je „Zvezda“ prenela da je spomenik težak osam hiljada tona očišćen od prljavštine i mahovine, da mu je vraćena izvorna boja, kao i da su popunjene pukotine u betonu, čija je ukupna dužina, prema proračuna restauratora, iznosila 13 kilometara. Takođe, obnovljeni su delovi zarđale armature. Restauracija spomenika je koštala skoro 700 miliona rubalja (oko 7.840.000 evra).

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala