Ruski naučnik upozorio na opasnost širenja kovida 19 među domaćim životinjama

© Sputnik / Maksim Bogodvid / Uđi u bazu fotografijaMačka
Mačka - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2021
Pratite nas
Kada čovečanstvo bude zaštićeno od virusa korona uz pomoć vakcina, infekcija će se proširiti na domaće životinje, izjavio je direktor centra „Gamaleja“ Aleksandar Gincburg.
„Virus korona još nije realizovao svoj patogeni potencijal. Sledeća faza je zaražavanje domaćih životinja. I kada tokom godine zaštitimo čovečanstvo dobrim vakcinama, domaće životinje će do tada biti zaražene“ rekao je Gincburg u intervjuu za list „Izvestija“.

Prema njegovim rečima, žarišta uzročnika infekcije će neprestano okruživati čoveka, pritom će istovremeno evoluirati.

„Moramo biti spremni za dug suživot sa ovim patogenom“, dodao je on.

S tim u vezi, podsetimo da će Federalna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor (Roselhoznadzor) krajem aprila predstaviti vakcinu protiv patogena kovida 19 za životinje. Vakcina „Karnivak-Kov“, koju je razvio Roselhoznadzor, namenjena je prevenciji koronavirusne infekcije kod krznenih životinja, pasa i mačaka.

Direktor „Gamaleja“ je za list objasnio i da je virus korona vrlo osetljiv na status humanog interferona i istakao da ljudi sa velikim brojem interferona (molekuli antivirusnih proteina) u telu mogu da ne dobiju tu infekciju.

Po njegovom mišljenju, sam interferon nije koristan za prevenciju virusa korona, već njegov induktor, jer se sam interferon vrlo lako razgrađuje i toksičan je.

„Ovo je izuzetno moćan preparat koji deluje lokalno. Ako se primeni, može da počne da opada kosa, kao u hemoterapiji. Potrebno je uvesti induktor interferona. To je kagocel, polioksidonijum. Ja ih uzimam dva do tri puta godišnje“, objasnio je naučnik.

Da su na samom početku pandemije Rusi primenjivali induktore interferona, možda bi broj obolelih bio 20-30 odsto manji, smatra naučnik.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala