Novi plan Pentagona: Veštačka inteligencija uskoro zamenjuje čoveka u vazdušnom boju

CC BY-SA 2.0 / Joe / Flickr / Lovac F-16
Lovac F-16 - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2021
Pratite nas
Agencija za napredne istraživačke projekte Ministarstva odbrane SAD (DARPA) namerava da 2023. godine napravi program za upravljanje borbenim avionom koji će posedovati veštačku inteligenciju i biti u stanju da zameni pilota u vazdušnom boju, saopštio je portal „Difens brif“.

Prema navodima portala, očekuje se da će ograničena letačka testiranja biti obavljena već ove godine.

U tu svrhu je planirano da se počne sa modifikovanjem četiri mlazna trenažna borbena aviona L-39, za šta je DARPA izdvojila 14,1 milion dolara kompaniji „Kalspan“, piše portal.

Program za razvoj takve veštačke inteligencije nazvan je „Evolucija vazdušne borbe“ i u okviru njega su planirane tri faze, „a kraj prve faze se već približava“, naglasio je „Difens brif“.

Robot - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2021
Borba robota: Kako će izgledati ratovi budućnosti

„Sada smo usredsređeni na integraciju algoritama razvijenih za simulaciju borbi u programe za upravljanje avionima dok se pripremamo za prave letove na umanjenom modelu aviona krajem 2021. godine“, rekao je predstavnik DARPA, pukovnik Den Dževorsek.

Prema njegovim rečima, očekuje se da bi trenažne vazdušne borbe sa L-39 mogle da startuju krajem 2023. godine ili početkom 2024. godine.

U okviru „Evolucije vazdušne borbe“ već je izvedeno nekoliko uspešnih virtuelnih borbi. Tako je na primer u avgustu prošle godine veštačka inteligencija u F-16 uspela da pobedi u pet borbi „jedan na jedan“ protiv iskusnog pilota lovca.

Inače, avion L-39 „Albatros“ je mlazna letelica razvijena u nekadašnjoj Čehoslovačkoj. Glavna namena joj je bila da se njoj sprovodi obuka budućih pilota, iako je predviđena i za lake jurišne napade.

Što se tiče Rusije, nedavno je saopšteno da niz preduzeća ruskog vojno-industrijskog kompleksa uveliko radi na primeni veštačke inteligencije u ruskom naoružanju s ciljem da se poveća efikasnost vojske. Prema rečima stručnjaka, nema govora o potpunoj automatizaciji borbenog procesa — glavne odluke i dalje će donositi čovek.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala