Kremlj: U toku organizovanje video-konferencije Putina, Makrona i Merkelove

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Francuske Emanuel Makron, predsednik Rusije Vladimir Putin i nemačka kancelarka Angela Merkel na marginama samita G20 u Hamburgu
Predsednik Francuske Emanuel Makron, predsednik Rusije Vladimir Putin i nemačka kancelarka Angela Merkel na marginama samita G20 u Hamburgu - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2021
Pratite nas
U toku je koordinacija organizovanja video-konferencije lidera Rusije, Nemačke i Francuske, Vladimira Putina, Angele Merkel i Emanuela Makrona, a jedna od tema biće Donbas, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
„Nastavljamo da se dogovaramo sa Berlinom i Parizom. Kada budu postignuti konkretni dogovori, obavestićemo vas“, odgovorio je Peskov novinarima na pitanje da li će video-konferencija biti održana u ponedeljak.

Na pitanje zašto se u video-konferenciji ne predviđa učešće predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, portparol Kremlja je rekao da se ne radi o događaju u formatu „normandijske četvorke“. „Postoje mnoga druga pitanja za diskusiju“, precizirao je on.

Ustanici DNR na poligonu u Donjeckoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2021
Nemačka i Francuska spremile plan za rešenje krize u Donbasu

„Naravno, nemoguće je u takvom formatu razgovora da se prođe bez dodirivanja situacije u Donbasu. Ta tema će se na ovaj ili onaj način naći na dnevnom redu. Ali to nije jedina tema“, istakao je on.

Portparol je dodao i da za sada nema tačnog datuma održavanja video-konferencije.

Eskalacija napetosti u Donbasu povezana sa provokacijama Kijeva

Govoreći o situaciji na istoku Ukrajine, Peskov je dodao da Moskva pogoršanje na kontakt liniji u Donbasu povezuje sa provokativnim akcijama Kijeva.

„Naravno, eskalacija napetosti i provokativna dejstva samo dovode do takvih tragedija, a što je najvažnije, to je ispunjeno slomom čitave situacije po potpuno nepoželjnom i izuzetno opasnom scenariju“, odgovorio je Peskov novinarima na pitanje o stavu Kremlja u vezi sa intenziviranjem konfrontacije u Donbasu i pogibiji četiri ukrajinska vojnika u granatiranju u Donjeckoj oblasti.

„Što se tiče situacije na liniji dodira, i ranije smo govorili da smo ozbiljno zabrinuti zbog eskalacije napetosti i ranije smo izražavali zabrinutost zbog provokativnih dejstava ukrajinskih oružanih snaga“, podsetio je Peskov.

Peskov je primetio da se ovaj trend primećuje tokom poslednjih nekoliko meseci.

„O ovome se razgovaralo i preko pomoćnika naših predsednika u kontakt grupi, a mi smo više puta javno govorili o svojoj zabrinutosti“, dodao je on.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala