Kremlj: Putin još nije doneo odluku o učešću na samitu o klimatskim promenama

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2021
Pratite nas
Odluka predsednika Rusije Vladimira Putina da učestvuje na samitu o klimatskim promenama, koji je inicirao američki predsednik Džo Bajden, još nije doneta, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
„Za sada nema (odluke). Ne znam da li je poziv stigao do nas“, odgovorio je Peskov na pitanje da li postoji odluka šefa države da učestvuje na klimatskom samitu koji je inicirao predsednik Sjedinjenih Američkih Država.

„Treba je konsultovati se sa Ministarstvom spoljnih poslova, jer se takvi pozivi prenose diplomatskim kanalima“, precizirao je Peskov.

Bela kuća je prošlog petka saopštila da je američki predsednik uputio poziv liderima 40 država na samit o klimi, koji će se održati 22. i 23. aprila u onlajn formatu.

U saopštenju Bele kuće napominje se da su na spisku šefova država predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin i predsednik Narodne Republike Kine Si Đinping.

Među ostalim pozvanim liderima su britanski premijer Boris Džonson, francuski predsednik Emanuel Makron, nemačka kancelarka Angela Merkel, premijer Italije Mario Dragi, premijer Španije Pedro Sančez, japanski premijer Jošihide Suga, premijer Kanade Džastin Trido, izraelski premijer Benjamin Netanijahu, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, indijski premijer Narendra Modi, predsednik Južne Koreje Mun Džae In, kao i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

U dokumentu Bele kuće navodi se da će tokom samita učesnici ukazati na potrebu za pojačanim delovanjem u borbi protiv klimatskih promena. Takođe, „ključni cilj samita lidera i 26. konferencije UN o klimatskim promenama biće intenziviranje napora“ usmerenih na suzbijanje porasta temperatura na planeti na nivou do 1,5 stepeni Celzijusa.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala