„Dozvolio si sramotu veka“: Cerić kritikovao Izetbegovića zbog vakcinisanja Bošnjaka u Srbiji

© AFP 2023 / ELVIS BARUKCICMustafa Cerić
Mustafa Cerić - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2021
Pratite nas
Bivši reis-ul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa Cerić oštro je kritikovao predsednika SDA Bakira Izetbegovića, zbog vakcinanacije građana BiH u Srbiji uz poruku da je poniženje sa vakcinama „prevršilo svaku meru“.

„Ne mogu da verujem da je tebi svejedno što naš narod ide kod Vučića po vakcine u Srbiju pored tvojih vrlih ministara i ministarke, koja ovih dana hoda po Khalidžu u crnoj arapskoj abaji od Rijada do Omana“, napisao je Cerić na svom Fejsbuk profilu, koji je aktuelnu situaciju nazvao „sramotom veka“.

Obraćajući se Izetbegoviću, Cerić kaže da mu nije jasno kako je moguće da Bošnjaci u vlasti nisu bili u stanju, nisu bili sposobni da nabave dva-tri miliona vakcina za Bošnjake.

Uverava da je bilo dovoljno samo telefonirati prijateljima širom sveta, a posebno arapskim zemljama, koji, kako kaže, imaju viška vakcina i koji bi ih rado dali Bošnjacima samo da „ne idu u Srbiju da kupuju zdravlje po cenu svoje časti i svog ponosa“.

Cerić Izetbegovića pita kako iko bosanskoj vlasi može mirno da spava dok gleda redove bosanskih građana kako hrle u Srbiju, za koju tvrdi da im je toliko „zla nanela na telu i duši, koja negira genocid, koja nema empatiju za njihov bol i patnju, ali, eto, ima sažaljenje za njihov strah od korone da ih vakciniše“.

Cerić ide i korak dalje i pita Izetbegovića da li je iko iz Bosne od bosanskih lekara proverio sadržaj i kvalitet tih vakcina, koje Bošnjaci primaju u Srbiji.

Poručio je i da bi on vakcine izbio iz kamena, ali da ne bi dopustio, kako kaže, „ovu sramotu veka za naš narod i državu“.

Trebalo se više osloniti na turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, kojem je, kaže, Alija u amanet ostavio da brine o Bošnjacima i Bosni, prenose Novosti.

„Zar nije ovo pravi istorijski, vekovni trenutak, za padišaha Erdogana da se pobrine za Bošnjake/Bosance jer samo su oni ovde u pitanju. Naše komšije Hrvati imaju Hrvatsku, a naše komšije Srbi imaju Srbiju“, napisao je, između ostalog, Cerić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala