Doneta odluka za letovanje: U Grčku na more sa bilo kojom vakcinom

CC0 / Pixabay / Plaža u Grčkoj
Plaža u Grčkoj - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2021
Pratite nas
Građani Srbije moći će da otputuju na letovanje u Grčku ove godine uz potvrdu da su se vakcinisali bilo kojom vakcinom.

To je danas dogovoreno na sastanku ministra turizma Grčke Harisa Teoharisa i ministarke trgovine i turizma Srbije Tatjane Matić.

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICGrčka otvara granice 14. maja.
Doneta odluka za letovanje: U Grčku na more sa bilo kojom vakcinom - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2021
Grčka otvara granice 14. maja.

Prema postignutom dogovoru, oni koji su vakcinisani biće usmereni u zelenu traku na granici, čime bi se gužve smanjile. Onima koji ne budu imali potvrdu o vakcinaciji, biće potreban negativan PCR test.

„Kada kažemo prihvaćene sve vakcine, mislim na kinesku i rusku, pored onih koje su već prihvaćene u Evropskoj Uniji. Turistička sezona kreće 14. maja, odnosno tada se otvaraju granice“, rekao je grčki ministar Teoharis koji boravi u poseti Srbiji.

Što se tiče dece, Teoharis je precizirao da za decu do 10 godina nije potrebna vakcina, niti PCR test, a za stariju od 10 godina potreban je negativan test.

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICZa decu stariju od 10 godina potreban je negativan PCR test.
Doneta odluka za letovanje: U Grčku na more sa bilo kojom vakcinom - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2021
Za decu stariju od 10 godina potreban je negativan PCR test.

Teoharis je dodao da postoji mogućnost da zemlje koje imaju uspeh u imunizaciji, kao što je Srbija, budu uključene u pilot projekat prema kojem bi turisti mogli da uđu u Grčku i u aprilu.

„Ali to zavisi od zdravstvene situacije“, naveo je Teoharis.

Ministri Grčke i Srbije potpisali su u Beogradu Zajedničku izjavu o saradnji dva ministarstva tokom i posle pandemije kojom je, kako su kazali, formalizovan obostrani interes da se uprkos zdravstvenoj krizi održi sektor turizma.

Za ulazak naših građana biće otvorena dva granična prelaza iz Severne Makedonije i jedan iz pravca Bugarske.

Kako bi se turisti u Grčkoj osećali bezbedno, u toj zemlji će uskoro početi i vakcinacija turističkih i radnika zaposlenih u ugostiteljstvu, rekao je Teoharis. 

Matićeva je najavila da će u narednom periodu biti potpisan i poseban memorandum sa grčkim Ministrstvom za digitalnu upravu o priznavanju naših digitalnih sertifikata i potvrda o vakcinaciji ili negativnim testovima.

„Jasno je da ove godine nećemo moći da putujemo kako smo navikli prethodnih godina, ali način putovanja ove godine biće adekvatan u odnosu na epidemiološku situaciju i broj vakcinisanih“, rekla je ministarka.

S obzirom da je Srbija lider u Evropi i svetu po broju vakcinisanih to značajno, kako kaže, olakšava pregovore u vezi sa putovanjem naših građana u druge zemlje, kazala je Tatjana Matić.

„To je jedan od ključnih razloga što nam se ukazuje poverenje i mogućnost našim građanima da putuju u Grčku“, istakla je ministarka Srbije.

Prednost u realizaciji aranžmana imaće zamenski vaučeri

Svi građani Srbije koji su prošle godine uzeli zamenske vaučere, imaće ove godine prednost u realizaciji aranžmana, izjavila je ministarka Tatjana Matić.

Ona je navela da se, prema podacima Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA), najveći broj ugovora o putovanjima prošle godine odnosio na Grčku, čak 85 odsto.

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICNajveći broj ugovora o putovanjima prošle godine odnosio se na Grčku, čak 85 odsto.
Doneta odluka za letovanje: U Grčku na more sa bilo kojom vakcinom - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2021
Najveći broj ugovora o putovanjima prošle godine odnosio se na Grčku, čak 85 odsto.

Matićeva je u tom kontekstu dodala da je zaključeno 140.000 ugovora, što znači da je reč o oko 220.000 građana koji bi trebalo da ostvare svoja prava.

„Oni će apsolutno imati prednost, mogu da očekuju do kraja godine da će moći da ostvare svoje vaučere u Grčkoj čim se otvori letnja sezona“, rekla je Matićeva na zajedničkoj konferenciji za medije sa grčkim kolegom.

Na pitanje kako će biti realizovani oni vaučeri u agencijama koje nisu dobile licencu, ona je odgovorila da u Srbiji ima oko 100 agencija koje imaju licence, a da su druge koje nisu mogle da obezbede garanciju ili osiguranje vezano za putne aranžmane, prešle na režim turističkih agencija koje rade kao posrednici, preneo je Tanjug.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala