Bondstil dobija svoju kopiju nadomak Severa Kosova – hoće da drže Srbe na oku /video/

© Foto : https://www.youtube.com/watch?v=UJjt4PvjL2cVojna Baza Kosovskih bezbednosnih snaga koja se gradi na brdu Crnuš u Južnoj Mitrovici biće po svojoj strukturi kopija američke baze „Bondstil“ na Kosovu i Metohiju
Vojna Baza Kosovskih bezbednosnih snaga koja se gradi na brdu Crnuš u Južnoj Mitrovici biće po svojoj strukturi kopija američke baze „Bondstil“ na Kosovu i Metohiju - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Vojna Baza Kosovskih bezbednosnih snaga koja se gradi na brdu Crnuš u Južnoj Mitrovici biće po svojoj strukturi kopija američke baze „Bondstil“. Cilj i uloga izgradnje baze je dvostruk - eventualna brza reakcija na severu Kosova kao i NATO pozicioniranje blizu adminstrativnog prelaza sa Srbijom, zaključak je sagovornika Sputnjika.

Odluka o bazi za obuku KBS-a doneta je još prošle godine pišu kosovski mediji pozivajući se na pouzdane izvore, a vrh brda Crnuša u Južnoj Mitrovici izabran je zbog činjenice da odatle može da se kontroliše celo Kosovo, posebno severni deo, jezero Gazivode i ostali strateški objekti od vitalnog značaja za Prištinu koji su pod kontrolom Srba. 

Baza po ugledu na Bondstil

Sama baza će se prostirati na površini od 191 hektar, a biće po ugledu na Bondstil - grad u gradu.

Prema izvorima Sputnjika sa Kosova koji su upućeni u plan izgled i namenu ove baze, osim heliodroma, baza će imati i savremenu stanicu za izviđanje kao i poligone za simulaciju u borbi sa oklopnim vozilima. Primarno će biti namenjena za vežbe jedinice za brza dejstva. Baza će biti opremljena montažnim objektima za potrebe, a s obzirom na položaj i visinu od 1.010 metara na kojoj se gradi, kao na dlanu mogu se videti gradovi Vučitrn, Severna Mitrovica, Zvečan i deo Zubinog Potoka, kao i desetine sela. Već ovih dana u bazu bi mogao da stigne i bataljon KBS iz Gnjilana kako pišu kosovski mediji.

NATO baza gleda na Sever KiM

Vojni komentator profesor dr Mitar Kovač ne sumnja da je baza za KBS izgovor za novu bazu NATO.

„NATO je tu da bi opstao i ostao i ako analiziramo bilo koji konkretan potez ili odluku alijanse ili prištinskih vlasti, sve možemo da podvedemo pod odrednicu da NATO želi da na Kosovu i Metohiji ostane duže vreme. Postepeno je uspevao da kroz razne sporazume stvara povoljne uslove za bezbednosnu dominaciju, pa čak i nad srpskim prostorima“ kaže Kovač. 

NATO sa KBS ima stratešku saradnju, dodaje on, koja je sada već postala prirodan proces.

„Oni na preporuke NATO uspostavljaju bezbednosnu infrastrukturu prema severu Kosova kako bi bili u neposrednoj blizini srpskih krajeva  i da bi trenutno mogli da intervenišu u bilo kom delu Severa Kosova i Metohije,“ smatra Kovač.

I to je jedini razlog i potreba, kako kaže, Prištine i NATO-a za izgradnjom baze na severu Kosova.

„Alijansa ovu bazu u južnoj Mitrovici ne želi da promoviše kao NATO bazu iako će u suštini ona biti zajednička baza Kfora i takozvane vojske Kosova. Logično je, pošto NATO neskriveno obučava KBS, da će se u bazi naći i oružja koja KFOR ima u posedu, ističe on.

Kovač kaže da je problem jer se KFOR ne ponaša u mandatu koji ima od UN i Srbije i velike sile bi trebalo da postave pitanje načina na koji ove misija obavlja svoj zadatak na Kosovu i Metohiji.

Jasna vojna pretnja uz kršenje Rezolucije 12 44

Penzionisani general-pukovnik Vojske Jugoslavije Vladimir Lazarević i bivši komandant Prištinskog korpusa VJ saglasan je da ova baza i mesto izbora jasno govore da je u pitanju kontrola severa Kosova.

„To jeste dugotrajno opasna provokacija i sigurno je da Priština ne bi sama krenula u sve to da nema podršku NATO snaga i Amerike. Time šalju poruku koja je protiv Srba i Srbije. Oni praktično šalju poruku Srbima da se pokore svim njihovim unutrašnjim pravilima i zakonima,“ objašnjava general Lazarević.    

Izgovor je, smatra Lazarević, da je baza potrebna kako bi KBS vežbao jer se navodno bune iz međunarodne zajednice što koriste baze Kfora u tu svrhu.

"Da je tako, ta baza je mogla biti napravljena na bilo kom mestu na prostoru Kosova i Metohije, recimo na prostoru ka Albaniji,“ dodaje on.

Inače, baza će najverovatnije nositi ime po Isi Boljetiniju, prvom vođi albanskog ustanka iz 1910. u borbi za oslobođenje od Osmanskog carstva i Kraljevine Srbije i Kraljevine Crne Gore. Srbi ga pamte po brojnim zločinima i proterivanju srpskog življa iz Ibarskog Kolašina nakon 1901, koji je uključivao ubistva, silovanja, pljačke.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala