Bivši fudbaler planirao da ilegalno prenese u Ukrajinu delove za S-300

© PixabayFudbalska lopta
Fudbalska lopta - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2021
Pratite nas
Bivši ukrajinski fudbaler Vasilij Vasilenko, koji je optužen za špijunažu, pokušao je da u Ukrajinu prenese delove za protivvazdušni raketni sistem S-300, saopštila je Federalna služba bezbednosti Rusije (FSB).
„Vasilenko je prikupljao tajne informacije o oružanim snagama Rusije, čije bi plasiranje u inostranstvu nanelo štetu bezbednosti zemlje. Krajem 2019. godine Vasilenka su uhapsili saradnici FSB-a dok je primao seriju komponenata za PVO sistem S-300 u interesu državnog koncerna „Ukroboronprom“, naveli su u FSB-u.

U decembru je Moskovski sud osudio Vasilenka na 12 godina zatvora. Ročišta su održana iza zatvorenih vrata. Tužilac je tražio da mu se odredi 16 godina zatvora.

Bivši fudbaler se izjasnio da nije kriv.

Danas je Prvi apelacioni sud proglasio presudu legalnom.

FSB je naglasio da su tokom istrage prikupljeni „iscrpni dokazi o špijunaži stranog državljanina“. Kako je saopštio izvor Sputnjika, Vasilenko je uhapšen 2019. godine u Moskvi, prilikom pokušaja krijumčarenja tajne vojne opreme po nalogu „ukrajinske kompanije, koja je povezana sa Ministarstvom odbrane Ukrajine“.

Ukrajinski defanzivac Vasilenko igrao je za fudbalski tim „Družba“ iz Berdjanska, za Melitopoljski „Torpedo“ i „Tavriju“ iz sela Novotroick. Bivši saigrači Vasilenka su saopštili da je po završetku sportske karijere radio kao dečji trener.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala