Sve aktivnije zalaganje nemačkih saveznih država za kupovinu ruske vakcine

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaProizvodnja vakcine "Sputnjik Ve"
Proizvodnja vakcine Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2021
Pratite nas
Nemačke savezne države sve češće pozivaju da se ruska vakcina protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) primeni u borbi protiv pandemije, prenosi nemačka televizija „Erste“.

Premijer Bavarije Markus Zeder se u subotu založio za to da se što pre donese odluka o primeni „Sputnjika Ve“. Političar je rekao bi Evropska unija što pre trebalo da dobije pristup maksimalnom broju vakcina. Mišljenje Zedera podržao je i njegov kolega iz Tiringije Bodo Ramelov.

Prema navodima televizije, Ramelov je rekao da u zapadnom delu Nemačke postoje određene ideološke predrasude prema ruskoj vakcini.

S tim u vezi, on je osudio predrasude prema „Sputnjiku Ve“ i nazvao ih nerazumnim.

Zalažem se za 'Sputnjik Ve', ne zato što je ta vakcina proizvedena u Rusiji, već jer smatram da bi trebalo da kupimo sve dostupne vakcine“, prenosi „Erste“ reči političara.

On je dodao da bi proizvodnja „Sputnjika Ve“ mogla da se uspostavi u jednoj od bavarskih fabrika nedaleko od Augzburga.

Televizija podseća da je na teritoriji EU trenutno odobrena primena vakcina četiri proizvođača: „Fajzer“, „Astra Zeneka“, „Džonson i Džonson“ i „Moderna“. Što se tiče „Sputnjika Ve“, Evropska agencija za lekove (EMA) trenutno vrši proveru ruskog preparata.

Podsetimo, Evropska agencija za lekove započela je proveru ruske vakcine 4. marta. Izvor upoznat sa procesom saopštio je da bi odluka o konačnom odobrenju mogla biti doneta u maju.

Nemačka vlada je više puta izražavala svoju spremnost za primenu ruske vakcine. To je podržao i nemački ministar zdravlja Jens Špan, koji nije isključio mogućnost primene „Sputnjika Ve“ u Nemačkoj bez odobrenja EMA.

Isto mišljenje je nedavno iznela i nemačka kancelarka Angela Merkel.

„Potrebno je da unutar EU iskoristimo sve vakcine koje je odobrila Evropska agencija za lekove. Lično sam za to da se porudžbina napravi na nivou Unije, međutim, ja ne vidim nikakve naznake da će se to dogodi, zbog čega će Nemačka morati to da uradi samostalno. To je izvodljivo i mi ćemo to uraditi“, rekla je Merkelova ranije.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala