SAD osudile kineske sankcije: Pokušaj da se ućutka kritika kršenja ljudskih prava povećava pažnju sveta

© REUTERS / Pool / Olivier HosletAmerički državni sekretar Entoni Blinken
Američki državni sekretar Entoni Blinken - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2021
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države osuđuju sankcije koje je Kina uvela dvojici američkih fizičkih lica zbog situacije u autonomnoj pokrajini Sinđang Ujgur i smatraju ih neosnovanim, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.
„Osuđujemo sankcije Kine protiv dva člana američke nezavisne komisije za međunarodne verske slobode. Pokušaj Pekinga da ućutka kritiku ozbiljnih kršenja ljudskih prava u Sinđijangu samo doprinosi pojačavanju međunarodne pažnje“, napisao je Blinken na Tviteru.

​Kina je u subotu uvela ograničenja za kanadske i američke državljane i organizacije nakon što su Sjedinjene Američke Države i Kanada objavile jednostrane sankcije zbog situacije u Sinđijangu.

Ministri spoljnih poslova Evropske unije ranije su se dogovorili o uključivanju četiri kineska državljanina i jedne organizacije na sankcioni spisak zbog optužbi za kršenje ljudskih prava u vezi sa progonom „ujgurske muslimanske manjine u Sinđijangu“. Kasnije su sankcije protiv Kine najavile i Sjedinjene Američke Države, Kanada i Velika Britanija. Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova odgovorilo je uvođenjem sankcija Evropskoj uniji i Velikoj Britaniji.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala