Rusija nudi pomoć za deblokadu Sueckog kanala

© AP Photo / ©Maxar Technologies Brod "Ever given" nasukan u Sueckom kanalu
 Brod Ever given nasukan u Sueckom kanalu - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2021
Pratite nas
Rusija je spremna da pruži svu neophodnu pomoć Egiptu kako bi se deblokirao Suecki kanal, rekao je Sputnjiku ruski ambasador u Kairu Georij Borisenko.

Prema rečima šefa ruske diplomatskle misije, u Rusiji su zabrinuti onim što se dešava u Sieckom kanalu koji je "važna vodena arterija za ceo svet".

„Nadamo se da će ovaj problem biti prevaziđen u najskorije vreme, da će kanal nastaviti sa radom. Prirodno, spremni smo da pružimo našim egipatskim prijateljima svaku moguću pomoć“, rekao je ambasador.

Prema rečima Borisenka, Egipat do sada nije tražio pomoć od Rusije.

Ranije je bilo saopšteno da je ogromni teretni brod koji se nasukao i blokirao saobraćaj u Sueckom kanalu, neznatno oslobođen iz blata i pomereni su mu krma i deo kormila, ali je i dalje neizvesno kada će biti deblokiran i vraćen u plovni pravac kanala.

U međuvremenu, kako javljaju mediji, već rastu cene nafte. Neki operateri nameravaju da okrenu brodove na jug - ka rtu Dobre nade, što je mnogo duža trasa i samim tim se očekuje rast cena transporta, što će povećati cene robe koja dolazi iz npr. Kine u Evropu. 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala