Norveški list: EU treba da traži od Rusije vakcinu „Sputnjik Ve“

© Sputnik / Mihail Alaeddin / Uđi u bazu fotografijaIsporuka ruske vakcine protiv kovida "Sputnjik Ve"
Isporuka ruske vakcine protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2021
Pratite nas
Evropska unija, čija je strategija vakcinacije protiv virusa korona doživela poraz, moraće ponizno da ide na poklonjenje Rusiji i moli za vakcinu „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), piše norveški list „Reset“.

Kako se navodi u članku, „Evropska unija je ispala glupa u borbi za doze vakcine“. Rusija je prva registrovala takav preparat, ali je Brisel na to reagovao „hladno, bez i najmanjeg entuzijazma“.

Pojavile su se kritičke publikacije o nedostacima testova i sumnjivosti vakcine „Sputnjik Ve“, u kojima se nije uzimalo u obzir vodeće mesto Rusije među svetskim liderima u razvoju vakcina, ističe list.

U članku se navodi da je EU na rusku vakcinu gledala kao na opasan koktel, dok je to obična, klasična vektorska vakcina.

„Reset“ piše da je zatim ova strategija Evropske unije krenula po zlu. Efikasnost vakcine „Džonson i Džonson“ bila je manja od očekivane i pojavile su se sumnje da „Astra zeneka“ izaziva trombozu. Sada neke evropske države računaju na „Sputnjik Ve“ kao spas.

Autori članka smatraju da će Brisel uskoro morati da ode u Moskvu „kao na pokajnički put u Kanosu“ sa molbom da se obezbedi isporuka vakcina.

Brisel - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2021
EU stavlja Rusiju na čekanje: Prioritet ― proizvodnja evropskih vakcina

„Oni koji su mislili da su zaobišli Rusiju bili su u najboljem slučaju naivni, a u najgorem su namerno lagali. Rusi nas prevazilaze u naukama kao što su fizika, hemija, farmakologija, kao i u vazduhoplovno-kosmičkim i vojnim tehnologijama. Rusofobija primorava mržnju da zameni racionalno razmišljanje“, zaključuje autor članka.

Kao što je ranije naglasio predsednik Rusije Vladimir Putin, Moskva nikome ne nameće svoju vakcinu, ali kada se čuju izjave da ona nije potrebna u Evropi, postavlja se pitanje čije interese oni podržavaju – građana ili farmaceutskih kompanija. „I takvi ljudi i dalje pokušavaju da nas nečemu nauče, još i uvode neke sankcije protiv nas“, primetio je ruski lider.

Masovna vakcinacija u Rusiji počela je u januaru. U zemlji su već registrovane tri vakcine protiv virusa korona. Prvu od njih, „Sputnjik Ve“, razvio je Centar „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije na osnovi dobro proučene platforme humanih adenovirusa.  Drugu vakcinu, „EpiVakKorona“, napravio je Državni naučni centar za virologiju i biotehnologiju „Vektor“ na osnovu peptidnih antigena. Treći preparat za prevenciju kovida 19 je „KoviVak“ sa celim virionom, koji je izradio Savezni naučni centar za istraživanje i razvoj imunobioloških preparata „Čumakov“ Ruske akademije nauka.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala