Na sajtu „Roskosmosa“ otvorena stranica posvećena Gagarinu

© Sputnik / Musa Selimhanov / Uđi u bazu fotografijaMaketa svemirskog broda "Vostok"
Maketa svemirskog broda Vostok - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2021
Pratite nas
Na sajtu ruske svemirske agencije „Roskosmos“ pojavio se odeljak sa materijalima posvećenim prvom kosmonautu Juriju Gagarinu i njegovom letu u svemir.

„Uoči 60. godišnjice ovog događaja (prvog leta čoveka u svemir) pokrećemo novi odeljak na našem sajtu“, navodi se u saopštenju državne korporacije na Telegramu.

Na sajtu je predstavljena biografija Jurija Gagarina, hronika njegove obuke, arhivski snimci iz života prvog kosmonauta i događaji posvećeni 60. godišnjici leta i zvanični simboli proslave. Takođe se navodi da su svi koji žele pozvani da učestvuju u popunjavanju odeljka.

Posetioci sajta mogu da pročitaju transkript snimka snimljenog tokom Gagarinovog leta i izjavu kosmonauta koju je dao pre izlaska u orbitu. Na stranici se takođe nalaze informacije o drugim programima letova sa posadom SSSR-a, Rusije, podaci o Međunarodnoj svemirskoj stanici, letovima svemirskih turista i proslavi 60. godišnjice prvog leta čoveka u svemir.

U svetu se 12. aprila obeležava Dan kosmonautike. Ove, 2021. godine, navršiće se 60 godina od kada je raketa-nosač „Vostok“ u orbitu lansirala svemirsku letelicu „Vostok 1“, a na brodu je bio sovjetski kosmonaut Jurij Gagarin. On je bio prvi čovek koji je bio u svemiru. Nakon što je napravio jedan krug oko Zemlje, Gagarin je sleteo u Saratovsku oblast.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala