Dok anđeli spavaju: Goran Šarić – Srbima su potrebne crkve /video/

© Sputnik / Aleksandar MilačićGoran Šarić i Marina Rajević Savić
Goran Šarić i Marina Rajević Savić - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Kada bi se Srbija okrenula Bogu, kada bi crkve bile pune kao što su bile pune kafane ili stadioni, kada bi sutra cela Srbija otišla na molitvu u pravoslavne crkve širom zemlje, to bi bio najveći strah za sve neprijatelje Srba, rekao je u emisiji „Dok anđeli spavaju“ istoričar i teolog iz Rijeke Goran Šarić.

Srbima, smatra on, ne trebaju fabrike već crkve, jer je molitva najbrži put do Boga i najjača snaga jedne nacije.

Srbima su potrebne crkve

„Kada prolazim Beogradom vidim mnogo manje crkava u odnosu na recimo Zagreb ili Rijeku. To je ono što treba Srbima, njima trebaju crkve, a kada budu imali crkve onda će biti i fabrika i svega ostalog. Dakle, prvo duhovno, pa materijalno“, uveren je Šarić.

On objašnjava i zašto su Balkan, a naročito Kosovo centar sveta i napominje da se ne slaže sa formulacijama poput one „problem Kosova“.

„Nije problem Kosovo, već je problem otimanje Kosova, jer ako je Kosovo problem, zašto je neko oteo problem? Vi otimate probleme? Kako za Amerikance Kosovo nije problem nego su napravili Bondstil? Kako za Albance Kosovo nije problem, nego su ga oteli? “, pita Šarić.

Prema njegovim rečima, oni koji govore o „kosovskom mitu“ zapravo sami priznaju da je Kosovo fundament srpstva i Srba.

„Evropa je potonula u materijalizam i zato je gotova. Kada bi Evropa koja gubi identitet, koja nestaje, koja je hodajući mrtvac, prihvatila vrednosti koje u sebi ima kosovski zavet – žrtvovanje za nebesko, za nju bi postojala šansa“, ocenjuje Šarić.

Srbija se devedesetih borila protiv „Ramba“

Govoreći o tome zašto je Balkan „catena mundi“, Šarić je primetio da se upravo na ovom prostoru Rimsko carstvo podelilo na zapadno i istočno, a hrišćanstvo na pravoslavno i katoličko.

„Gde je počeo pad Amerike kao jedine svetske sile? Upravo ovde, na Balkanu. Ljudi u Srbiji devedesetih godina nisu ni bili svesni da su deo borbe koja prevazilazi sve što su mogli zamisliti, borbe protiv novog svetskog poretka. Devedesetih godina Srbi se bore protiv Amerike koja nije tada bila ono što je danas, kada Bajden tri puta pada po stepenicama. Tada je Amerika bila Terminator, Rambo, svi smo verovali u njihovu demokratiju, a devedesete su bile vrhunac američke snage. I u tom trenutku joj samo Srbi staju na crtu. Nema Rusa, nema Kineza. Tih deset godina su u stvari spasile svet jer su dale priliku drugim silama, drugim centrima moći, da izrastu, pa je izrasla Rusija, pa Kina, pa Indija u perspektivi. Ništa od toga ne bi bilo da se Srbija deset godina nije borila protiv novog svetskog poretka, navodi Šarić i dodaje da jedan od podnaslova knjige koju piše glasi „Kako su ludi Srbi srušili novi svetski poredak“.

Goran Šarić je sa Marinom Rajević Savić razgovarao i o uticaju Vatikana na ove prostore i zašto je, prema njegovom mišljenju, duh Vatikana nespojiv sa srpskim duhom, ali i o svojoj porodici, uzorima, duhovnosti i veri.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala