„Crna rupa“: Otkriveno zašto su ruske podmornice Projekta 636 najtiše na svetu

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaPodmornica "Veliki Novgorod" u Novorosijskoj pomorskoj bazi
Podmornica Veliki Novgorod u Novorosijskoj pomorskoj bazi - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2021
Pratite nas
Podmornicu „Veliki Novgorod“ Projekta 636 „Varšavjanka“ na Zapadu nazivaju „Crna rupa“ zbog njene neprimetnosti i nečujnosti. Komandant elektromehaničkog bojevog dela ove podmornice Denis Bajračni objasnio je za televiziju „Zvezda“ da se nevidljivost i nečujnost podmornice postiže zahvaljujući posebnoj konstrukciji motora.

„Koristimo štedljivi motor kojim se upravlja iz petog odeljenja zbog manje potrošnje energije, a za uštedu električne energije koristimo ga u podvodnom položaju“, objasnio je Bajračni.

Komandant je objasnio da se pogon nalazi u šestom odeljenju podmornice, a uz pomoć dve dodatne osovinske linije „Veliki Novgorod“ može u mestu da izvede manevre okretanja.

„Ovde postoje dve dodatne osovinske linije koje nam omogućavaju rad u raznim pravcima. Brod može da se okrene u mestu i možemo slobodno da pristanemo bez havarija ili udara“, naglasio je podmorničar.

Prva u seriiji dizel-električnih podmornica Projekta 636 za Tihookeansku flotu bila je podmornica „Petropavlovsk Kamčatski“ koja je već predata floti, kao i druga „Volhov“. Ove godine one će preći iz Sankt Peterburga u Vladivostok. Krajem 2019. godine položene su treća i četvrta slična podmornica – „Magadan“ i „Ufa“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala