Blinken: „Severni tok 2“ neće posvađati članice NATO-a

© REUTERS / Pool / Olivier HosletAmerički državni sekretar Entoni Blinken
Američki državni sekretar Entoni Blinken - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2021
Pratite nas
Partneri iz NATO-a, u ovom trenutku, blisko sarađuju u svim važnim sferama, bez obzira na neslaganje po pitanju gasovoda „Severni tok 2“, izjavio je državni sekretara SAD Entoni Blinken.
„Smatramo da je izgradnja gasovoda loša stvar, i nama je bilo važno da to, neposredno, prenesemo, našem partneru – Nemačkoj. I to sam i uradio. I Kongres ima to mišljenje. Prema američkom zakonu, uveli smo sankcije kompanijama koje učestvuju u izgradnji i pokušavaju za završe cevovod. Dali smo jasno do znanja da ćemo to nastaviti (pooštravati sankcije)“, rekao je Blinken.

Šef Stejt departmenta smatra da je glavni predmet zabrinutosti, kako SAD tako i njenih saveznika iz NATO-a „agresivno ponašanje Rusije“. On je naglasio da će američka administracija preduzeti neophodne mere. Međutim, on nije naveo o kakvim merama se radi.

Podsetimo, generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg izjavio je ranije da odnosi Rusije i NATO ostaju složeni i da je NATO uznemiren zbog „agresivnog“ ponašanja Rusije. Prema njegovim rečima, Rusija navodno destabilizuje situaciju u susednih državama, uključujući Ukrajinu, Gruziju i Moldaviju, a takođe jača vojnu moć od Baltičkog do Crnog mora i od Bliskog istoka do Sredozemlja, kao i na Arktiku.

Gruško je reagovao i na izjavu Stoltenberga da u NATO postoje nesuglasice po pitanju projekta „Severni tok 2“ ali da Alijansa može da bude platforma za razmatranje tog pitanja. Gruško kaže da NATO nikakve veze nema sa projektom gasovoda.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala