Američka ambasada traži da crnogorska Vlada osudi Srebrenicu kao genocid

© AP Photo / Andrew HarnikAmerička zastava vijori se ispred Ministarstva pravde u Vašingtonu
Američka zastava vijori se ispred Ministarstva pravde u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2021
Pratite nas
Ambasada SAD u Crnoj Gori saopštila je danas da je zabrinuta zbog komentara u javnosti koji, kako je ocenila, bacaju sumnju na to što se dogodilo u Srebrenici 1995. godine. Iz ambasade pozivaju Vladu Crne Gore da osudi ono što se desilo u Srebrenici i to nazove genocidom, što je, kako tvrde, taj događaj i bio.

 

"Tražimo jasnoću i nadamo se da će Vlada Crne Gore nedvosmisleno osuditi masakr i nazvati ga onakvim kakav je bio - genocid", navela je ambasada na Tviteru.

​Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić izjavio je u petak da je spreman da prizna da je u Srebrenici počinjen zločin genocida kad se to i nedvosmisleno utvrdi, s obzirm na to da je Sud u Hagu, kako je rekao, "izgubio svoj legitimitet".

Leposavić je tada rekao da je odluka Međunarodnog suda za ratne zločine o navodnom genocidu u Srebrenici bazirana na stavu Haškog tribunala koji je, kako je rekao, kompromitovan jer je prikrio dokaze o zločinima nad Srbima na Kosovu i Metohiji.

Pritom je istakao da ne spori osećanja i uverenja Bošnjaka i Muslimana koji, naveo je, "neće prestati da u svojim srcima doživljavaju ovaj zločin kao svoju trajnu patnju i tragediju".

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala