Vraćen ukradeni krst sa spomenika Stefanu Nemanji

© Sputnik / Stefan ĐurićSpomenik Stefanu Nemanji na Savskom trgu u Beogradu
Spomenik Stefanu Nemanji na Savskom trgu u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 27.03.2021
Pratite nas
Krst koji je ranije danas ukraden sa spomenika Stefanu Nemanji je vraćen.

Vršilac dužnosti sekretara za poslove Komunalne milicije Ivan Divac izjavio je da je za sada nepoznati muškarac u popodnevnim satima otkinuo deo krsta.

To su, prema njegovim rečima, primetili pripadnici komunalne milicije koji su bili u blizini, preneo je „Telegraf“.

„Komunalni milicioneri su zajedno sa pripadnicima policije i pripadnicima obezbeđenja krenuli za njim. Prilikom bežanja, on je odbacio deo krsta koji je otkinuo, a koji su uzeli pripadnici komunalne milicije i predali službi obezbeđenja spomenika. Osoba koja je oštetila spomenik je pobegla“, rekao je Divac.

On je naglasio da će komunalna milicija i u narednom periodu nastaviti sa pojačanim obilaskom spomenika Stefanu Nemanji u cilju održavanja komunalnog reda.

Oštećen reljef u donjoj zoni spomenika

Direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković precizirala je da je oštećen reljef u donjoj zoni spomenika.

„Autor spomenika, ruski umetnik Aleksandar Rukavišnjikov, složenim vajarskim i likovnim tehnikama obradio je spoljašnje površine svog dela. Svako oštećenje zahteva kompleksan konzervatorski zahvat. Izuzetno detaljan reljef loze Nemanjića bio je predmet vandalskog čina. Reljefi su značajan likovni element ovog spomenika, ali i svojevrsna ilustracija najznačajnijih simbola našeg postojanja. Zabrinjava činjenica da je neko spreman na ovakav akt“, rekla je Jelena Medaković.

Ona je istakla da smo svedoci celodnevne, neretko i noćne posete spomeniku.

„Hiljade prezadovoljnih građana se fotografiše ispred, a mi sa zadovoljstvom omogućavamo svakodnevna besplatna stručna vođenja. Srećni smo zbog ogromne posećenosti i emocija koje posetioci gaje prema delu Rukavišnjikova. Komunalna policija i nekolicina prisutnih momaka uspeli su da vandalu oduzmu polomljeni ornament. Ispred Muzeja grada Beograda i u svoje ime izražavam najoštriju osudu ovog incidenta“, kazala je Medakovićeva.

Portal je ranije o ovom incidentu izvestio pozivajući se na očevice koji misle da je u počinilac bio migrant.

Devojka koja se tu zatekla izjavila je da je muškarac prvo kružio oko spomenika, a potom krenuo da čupa deo krsta.

„Videli smo da nešto pokušava da slomi. Bilo je ljudi okolo, on je otkinuo deo krsta. Odmah je neko viknuo: ‘Šta radiš to?’, a on je krenuo da govori: ‘I am sorry’ (Žao mi je). Tada su dvojica momaka krenula ka njemu i on je počeo da beži“, kazala je devojka.

Podsetimo, spomenik Stefanu Nemanji, koji je visok 24 metra i težak 68 tona, otkriven je na Savindan, 27. januara.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala