"Veliki brat" posmatra i tokom noći: Veb-kamere vrebaju zaposlene koji rade od kuće

© Fotolia / Viesturs KalvansVeb-kamera
Veb-kamera - Sputnik Srbija, 1920, 27.03.2021
Pratite nas
U vreme pandemije virusa korona mnogi zaposleni rade od kuće, a pojedini šefovi žele pomno da prate kako obavljaju zadatke što podrazumeva i primenu sistema nadzora na daljinu.

Sa takvom situacijom suočilo se i hiljade zaposlenih u „Teleperformansu“, jednoj od najvećih kol-centar kompanija na svetu sa sedištem u Francuskoj, piše „Gardijan“.

Oni će biti pod budnim okom veb-kamere koja će proveravati da li jedu, proveravaju telefon ili ustaju od radnog stola tokom smene.

Ta kompanija, koja ima oko 380.000 zaposlenih u 34 zemlje, najavila je jednom delu osoblja da će veb-kamere beležiti „nepravilnosti“ tokom rada od kuće.

Kamere će biti korišćene i za grupne sastanke i obuku, ali će biti povezane sa sistemom veštačke inteligencije koji će nasumice beležiti eventualna kršenja pravila rada.

Ukoliko neko bude „uhvaćen“, fotografija će biti poslata menadžeru i biće čuvana do 20 dana.

Rad od kuće - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2021
Koje promene se dešavaju u našem telu posle godinu dana rada od kuće?
Ako, pak, neko od zaposlenih mora da ustane, recimo da bi popio vodu, moraće da klikne opciju režima prekida rada u aplikaciji i objasni zašto to čini da bi izbegao da bude prijavljen.

List dodaje da je osoblju rečeno da konzumiranje hrane tokom smene nije dozvoljeno.

Pravila za noćni rad i druge članove porodice

Pomenuti su i drugi članovi domaćinstva zaposlenog za koje se kaže da je jasno da ne mogu stalno da izbegavaju radni prostor, pa šefovi neće reagovati ako neko od njih „uleti u kadar“.

Ipak, i tu ima pravilo. Drugi članovi porodice ne bi smeli da gledaju direktno u ekran, niti da mu se približavaju. Da bi se to izbeglo, zaposlenima se savetuje da ekrani budu okrenuti ka zidu.

Takođe, zaposlenima koji rade noću rečeno je da moraju da obezbede da im radni stolovi budu dobro osvetljeni kako bi kamera mogla da snimi šta se dešava.

S obzirom da su ove mere izazvale zabrinutost u vezi sa nadzorom, iz kompanije poručuju da je cilj uvođenja sistema da „odgovori na rastuću zabrinutost zbog izolacije, nedostatak timske podrške i angažovanja, kao i neviđanja kolega“, na šta su ukazali pojedini koji rade od kuće. Obećavaju i da će osetljivi lični podaci biti zaštićeni.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala