„Portugalci će uraditi sve samo da ne izgube od Srbije“

© REUTERS / MASSIMO PINCAKristijano Ronaldo i Fernando Santoš
Kristijano Ronaldo i Fernando Santoš - Sputnik Srbija, 1920, 27.03.2021
Pratite nas
Fudbalska reprezentacija Srbije je sjajnom utakmicom protiv Republike Irske počela kvalifikacije za Svetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru, a u subotu joj sledi i najveći ispit, duel sa favoritom u grupi A, selekcijom Portugalije, o kojoj je za Sputnjik sport govorio nekadašnji selektor Srbije i igrač nekoliko portugalskih klubova Ljubinko Drulović.
Aleksandar Mitrović - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2021
Mitarljez!

Srbija je posle 11 godina uspela pobedom da otvori jedan kvalifikacioni ciklus, iako se nije činilo da će biti tako pošto je u Beogradu prva do vođstva stigla gostujuća ekipa, ali je usledio preokret za velika tri boda.

Toliko je osvojila i Portugalija protiv Azerbejdžana, a pobedu je ostvarila autogolom rivalskog igrača, iako je imala čak 15 udaraca u okvir gola protivnika.

„Mislim da je Portugalija generalno odigrala slabo, iako je bila superiorna i kontrolisala utakmicu od prvog do poslednjeg minuta. Imaju mnogo veći kvalitet od Azerbejdžana, jesu pobedili autogolom, ali mislim da će odigrati totalno drugačije protiv Srbije u Beogradu, da ćemo imati drugi tip utakmice, otvoreniji u odnosu na prethodni duel gde je deset rivalskih igrača bilo uvek iza lopte. Biće više prostora za igru, moći će Portugalci da igraju fudbal, ali i mi volimo da igramo i verujem da ćemo imati potpuno drugačiju utakmicu“, rekao je Drulović.

Naš sagovornik apostrofira činjenicu da je u mislima portugalskih fudbalera i stručnog štaba bio duel sa Srbijom, čak i tokom utakmice sa Azerbejdžanom.

„Oni su ozbiljna reprezentacija, imaju mešavinu mladih i iskusnih igrača, dobru bazu, dobrog selektora, znaju kako funkcionišu kao tim. Sigurno je da će protiv Srbije izaći drugačiji sastav u odnosu na onaj iz prvog meča, verujem da je selektor Fernando Santoš više razmišljao o Srbiji i da je znao da će sa manje ili više poteškoća pobediti Azerbejdžan. Generalno gledano, oni znaju koliko utakmica protiv Srbije može da reši stanje po pitanju ambicija da budu prvi u grupi. Sigurno je da nas poštuju, znam kako Fernando razmišlja, uradiće sve da odigraju i na rezultat, ali i da pobede ako je moguće, samo da ne dođe do poraza jer bi im to zakomplikovalo stvari u grupi. Imaju vrhunske igrače koji su navikli da svake nedelje igraju pod pritiskom i na pobedu“, dodao je Drulović.

Dušan Tadić - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2021
„Desetka“ je „desetka“ – i ne može da bude ništa drugo

Već u drugom kolu kvalifikacija susreću se dva najveća kandidata za prvo mesto u grupi i direktan plasman na Svetsko prvenstvo.

„Važna je utakmica za obe reprezentacije, zavisi iz čijeg ugla se gleda. Generalno, mi igramo kod kuće, više treba da razmišljamo o pobedi i to bi bio odličan rezultat, start kvalifikacija na najbolji mogući način. Mogli bismo tu da računamo i na prvo mesto u grupi, ali ako dođe do poraza Portugalija će steći prednost koju će biti teško dostići, a ako se odigra nerešeno svi će i dalje biti u igri. Mi smo ekipa koja najviše može da ugrozi ambiciju Portugalije da bude prva, ali i ako ne budemo bili u mogućnosti da se borimo za direktan odlazak, onda bar da budemo drugi. Svi su svesni da im je ovo najvažnija utakmica ako žele da sledeće mečeve dočekaju bez imperativa da moraju stalno da pobeđuju. Portugalija ima dobre igračke opcije, kvalitetna je reprezentacija, verujem i da će Srbija izaći na teren u drugačijem sastavu od onog koji smo videli protiv Irske i smatram da su obojica selektora želeli da odmore neke igrače, da budu svežiji i odmorniji za meč u subotu. Odlučiće detalji, onaj ko bude svežiji i odmorniji, ko taktički bude bolji, ti detalji mogu da odluče pobednika“.

Srbija i Portugalija, osim zajedničkog cilja, nemaju gotovo ništa zajedničko. Sa jedne strane je opet novi početak, a sa druge – nastavak dosadašnjeg dobrog rada koji je 2016. godine bio nagrađen titulom šampiona Evrope.

„Zavisi koliko ćemo mi biti kvalitetni, kako ćemo se postaviti. Piksi ima svoje ideje, malo je vremena da se vidi njegov rad, tek kroz određeno vreme će moći da se vidi na igračima šta je ono što im je selektor zadao da urade. Imamo kvalitet, ko svede greške na minimum ima veće šanse da pobedi. Portugalija je u drugačijoj poziciji, selektor je tu već pet, šest godina, ima bazu, kontinuitet, igrači dugo igraju zajedno, poznaju se dobro, ali je ovo posebna utakmica i verujem da bi i prisustvo publike bilo važno za nas. Videćemo kako će stvari teći, za nas je bitno da moramo da budemo na najboljem nivou kako bismo pobedili vrhunske igrače koji mogu da budu vrlo nezgodni ako im se dopusti da igraju“.

Drulović je za Sputnjik sport prokomentarisao i promene koje je uneo novi selektor Dragan Stojković.

„Iznenađenje je bilo Piksijevih startnih 11, ali treba da budemo zadovoljni pobedom i dobro je da su dobro odigrali neki novi igrači, Uroš Račić na primer, Dušan Vlahović je dao gol i to je važno za psihološki momenat. Važno je i da je Aleksandar Mitrović fenomenalno odigrao, pokazao je da je možda naš najbolji špic i da je jedan od predvodnika ove reprezentacije, ima karakter i mentalitet pobednika, dobar je tandem sa Dušanom Tadićem, oni se dugo poznaju i mogu zajedno da budu važne karike u igri. Očekuje nas zanimljiva utakmica, ima kvalitetnih igrača sa obe strane koji na individualni kvalitet mogu da reše meč i zbog toga očekujem zanimljivu i otvorenu utakmicu“, zaključio je Drulović.

Utakmica između Srbije i Portugalije je na programu u subotu od 20.45, uz direktan tekstualni prenos na Sputnjik sportu.

Podsetimo, Drulović je nedavno bio gost Sputnjik sporta u emisiji Miljanov korner, gde je, između ostalog, govorio i o svom iskustvu igranja u Portugaliji, ali i o radu u Fudbalskom savezu Srbije.

► Kako je Ljubinko Drulović dokazao da je "Car" i zašto je Murinjo veliki? /video/

► Vlahović kao u Italiji, Mitrović u stilu feniksa – pobeda Srbije na Piksijevom vatrenom krštenju!

► Piksi otkrio Sputnjiku: Imao sam jedan razgovor sa Mitrovićem

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala