Đoković, Nadal i Rusi – i niko više

© AP Photo / Hamish BlairTeniska reprezentacija Rusije po osvajanju ATP kupa 2021.
Teniska reprezentacija Rusije po osvajanju ATP kupa 2021. - Sputnik Srbija, 1920, 27.03.2021
Pratite nas
Reći da teniseri iz Rusije već neko vreme pružaju fantastične rezultate na ATP turu nije ništa novo. Ipak, sa vremena na vreme se pojavljuju nove informacije koje bolje oslikavaju njihove uspehe.

Danil Medvedev je nedavno postao drugi teniser sveta, čime je postao prvi čovek posle 16 godina kojem je pošlo za rukom da bude u najbolja dva na svetu, a da nije član „velike četvorke“.

Nedavno smo videli i prvu titulu iz Serije 500 za Aslana Karaceva, koji je pokorio konkurenciju na turniru u Dubaiju.

Da ATP rang lista nije zamrznuta, Andrej Rubljov ne bi bio osmi, već bi bio četvrti teniser sveta.

I tako dalje, i tako dalje...

Uspon ruskog tenisa traje već neko vreme, a pored pomenute trojice među najboljima je odavno Karen Hačanov koji, doduše, dosta dugo nije u prepoznatljivoj formi.

Ipak, može se reći da od početka 2020. godine teniseri iz Rusije pokušavaju da potpuno preuzmu sam teniski vrh, a o tome govori i broj titula na najvećim turnirima.

​Ukoliko izuzmemo Grend slem turnire, na kojima mladi Rusi i dalje čekaju na titule, najveći turniri na Turneji su oni iz Serije 500 i Serije 1.000 (Mastersi).

Novak Đoković i Danil Medvedev - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2021
Medvedev studira Đokovića: „Pokazuje da mu nije ispran mozak“ /foto/

Informacija o kojoj se malo priča kaže da su poslednjih sedam od osam turnira iz pomenute dve kategorije turnire osvajali isključivo Rusi, dok je jedan preostalo osvojio teniser ruskog porekla.

Od početka ove neverovatne serije, najveće titule su pored Rusa osvojili samo Novak Đoković i Rafael Nadal. Srbin je trijumfovao na Australijan openu, a Španac na Rolan Garosu.

Što se prošle godine tiče, Hamburg je osvojio Rubljov, baš kao i Sankt Peterburg i Beč, da bi zatim Medvedev trijumfovao u Bersiju i na Završnom turniru.

Nova godina je počela porazom Medvedeva na Australijan openu, ali su na dva naredna bitna turnira ponovo dominirali Rusi, prvo Rubljov u Roterdamu, a potom Karacev u Dubaiju.

Da situacija bude još bolja, Rusija je početkom godine ostala nezvanični šampion sveta osvojivši ATP kup i nasledivši Srbiju na tronu.

Njihovu dominaciju prekinuo je Aleksander Zverev, nemački teniser ruskog porekla, koji je osvojio turnir iz Serije 500 u Akapulku, koji se igrao u istoj nedelji kao i Dubai i na kojem nije učestvovao nijedan ruski predstavnik.

O usponu ruskog tenisa nedavno je u intervjuu za Sputnjik sport govorio Srđan Đoković.

Đoković o Srbima i Hrvatima: Mi smo jedna zemlja, jedan narod

„Sudija je bio bezobrazan, nisam hteo da ga ubijem, imao sam potrebu da ga udarim“

U Njujorku je bio glavni bez Đokovića, ali je slavu pretvorio u noćnu moru

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala