Rusija: Vakcina „EpiVakKorona“ otporna na sve mutacije korone

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaRuska vakcina protiv virusa korona "EpiVakKorona" centra "Vektor"
Ruska vakcina protiv virusa korona EpiVakKorona centra Vektor - Sputnik Srbija, 1920, 27.03.2021
Pratite nas
Ruski naučni centar za virusologiju i biotehnologiju „Vektor“ prati sve poznate mutacije virusa korona – one ne utiču na imuni odgovor koji formira ruska vakcina „EpiVakKorona“, rekao je direktor Odeljenja za zoonotske infekcije i grip centra „Vektor“ Aleksandar Rižakov.

Prema njegovim rečima prednost peptidne vakcine je u njenoj osnovi, a to su bezbednost, mogućnost višestruke revakcinacije, kao i otpornost na mutacije.

„Pažljivo pratimo sve poznate mutacije virusa korona. To su britanski, južnoafrički, brazilski, kalifornijski soj. Oni ni na koji način ne utiču na imuni odgovor koji se formira pomoću naše vakcine“, rekao je Rižikov za televiziju „Rusija 24“.

Prema njegovim rečima, u proleće prošle godine, kada su pravili vakcinu, naučnici centra „Vektor“ radili su i do 15 časova dnevno.

Do danas su u Rusiji registrovane tri vakcine protiv virusa korona –„Sputnjik Ve“ (Sputnik V), „EpiVakKorona“ i „KoviVak“.

Ruska služba za sanitarni nadzor i kontrolu („Rospotrebnadzor“) ranije je saopštila da je tokom prve i druge faze kliničkih ispitivanja vakcina „EpiVakKorona“ pokazala stopostotnu efikasnost. Početkom marta je saopšteno da je vakcina odobrena za upotrebu i među osobama starijim od 60 godina.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala