Pad noćnog sokola: Istorijski dokaz zločinačkog karaktera NATO agresije

© Sputnik / Stefan ĐurićKnjiga „Pad noćnog sokola“
Knjiga „Pad noćnog sokola“ - Sputnik Srbija, 1920, 27.03.2021
Pratite nas
Svedočanstvo vrhunca borbe „Davida protiv Golijata“, promocija životne verzije patriotizma, neizbrisiv istorijski dokument, dokaz zločinačkog karaktera NATO agresije i junaštva srpskog naroda – sve to je knjiga „Pad noćnog sokola“, koja govori o borbi srpske PVO protiv agresora i, pre svega, opisuje obaranje aviona F-117A „nevidljivog“ kod Buđanovaca.

Povodom obeležavanja 22. godišnjice početka NATO agresije na SRJ 1999. godine, u Ruskom domu u Beogradu u petak je održana promocija knjige na srpskom i ruskom jeziku „Pad noćnog sokola“.

© Sputnik / Stefan ĐurićDeo oborenog aviona F-117A „nevidljivog“
Pad noćnog sokola: Istorijski dokaz zločinačkog karaktera NATO agresije - Sputnik Srbija, 1920, 27.03.2021
Deo oborenog aviona F-117A „nevidljivog“

„Pad noćnog sokola“ u Ruskom domu

O knjizi i događajima koje opisuje govorili su istoričar i urednik izdanja na ruskom jeziku Dejan Ristić, komandant 3. raketnog diviziona PVO koji je oborio avion 1999. godine pukovnik Zoltan Dani, autor knjige pukovnik Slaviša Golubović, ali i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko i direktor Ruskog doma Jevgenij Baranov.

„Naša jedinica, 3. raketni divizion u okviru 250. brigade, postigla je uspehe koje smo u ovoj knjizi evidentirali. Šta smo uradili? Podsećanje na događaj da smo 27. marta 1999. godine oborili to tzv. čudo od nevidljive tehnologije, ’stelt‘, taktički bombarder F-117A jednom raketom. Nešto kasnije, 2. maja oborili smo još jedan avion, koji nije nevidljiv, ali za nas je to bilo svejedno. I onog su zvali ’nevidljivim‘, pa smo ga oborili. Ovog smo oborili gađajući ga s dve rakete, ’Natalija‘ i ’Živadinka‘. Za nas vojnike to je jedan zaista veliki istorijski događaj i vojnički i profesionalni uspeh“, istakao je Golubović i dodao da su 20. maja 1999. oborili još jedan avion, B-2A, što smatra posebnim poduhvatom.

© Sputnik / Stefan ĐurićKnjiga je napisana u slavu života – pukovnik Slaviša Golubović
Pad noćnog sokola: Istorijski dokaz zločinačkog karaktera NATO agresije - Sputnik Srbija, 1920, 27.03.2021
Knjiga je napisana u slavu života – pukovnik Slaviša Golubović

„Pad noćnog sokola“ sadrži kvalitetan analitički deo za vojnike i istoriju, 46 autorizovanih tekstova neposrednih učesnika događaja i drugih odgovornih lica u liniji komandovanja, intervju s pilotom oborenog F-117A i 270 originalnih ratnih fotografija i ilustracija.

„Ova knjiga približno treba da objasni kako je to bilo. Zamislite, nešto vam se desilo juče, prekjuče. Probajte da se setite svega. Nećete uspeti. Verovatno smo i mi nešto zaboravili, ali smo se trudili da sve ono što je najbitnije ponovimo i ostavimo u ovoj knjizi. Ova knjiga je, definitivno, neizbrisiv istorijski dokument, koji će ostaviti značajan trag u istoriji našeg naroda. Svakako će biti pravi dokument da objasni kako smo se spretno, umešno i odlučno suprotstavili znatno moćnijem agresoru, ali se nismo uplašili“, napomenuo je Dani.
© Sputnik / Stefan ĐurićKnjiga je neizbrisiv istorijski dokument – pukovnik Zoltan Dani
Pad noćnog sokola: Istorijski dokaz zločinačkog karaktera NATO agresije - Sputnik Srbija, 1920, 27.03.2021
Knjiga je neizbrisiv istorijski dokument – pukovnik Zoltan Dani

Knjiga je nekoliko puta nagrađivana. Rusko izdanje osvojilo je međunarodnu nagradu „Zlatni vitez“ prošle godine u Moskvi, u kategoriji Istorija slovenskih naroda.

„Knjiga je napisana u slavu života. Hteo sam da promovišem životnu verziju patriotizma, jer je kod nas dugo negovana tradicija smrtonosnog rodoljublja, po kome ono postoji samo ako se za otadžbinu pogine. Slava svim našim junacima koji su poginuli na bilo kojoj teritoriji. Oni su dali život za svoju zemlju. Ja samo želim da kažem da smo mi svojim borbenim postupcima, znanjem, veštinom, hrabrošću, umešnoću, uvežbanošću uspeli da neprijatelju nanesemo velike gubitke, a da sačuvamo svoje živote. Smatram da nam treba mnogo živih heroja, jer ovu zemlju treba i dalje čuvati. Nama su potrebni živi ljudi, živi heroji, čija ćemo dela i njih same poštovati. Zbog toga kažem da je ova knjiga napisana u slavu života, jer samo živi ljudi, žive jedinice mogu postizati uspehe“, naglasio je Golubović.

© Sputnik / Stefan ĐurićPripadnici srpske PVO koji su se borili protiv NATO agresora
Pad noćnog sokola: Istorijski dokaz zločinačkog karaktera NATO agresije - Sputnik Srbija, 1920, 27.03.2021
Pripadnici srpske PVO koji su se borili protiv NATO agresora

Vrhunac borbe „Davida protiv Golijata“

Urednik ruskog izdanja Dejan Ristić istakao je da knjiga svedoči o vrhuncu borbe „Davida protiv Golijata“ od marta do juna 1999. godine, bitke za pravdu i pravo da se živi u slobodi i nezavisnosti.

„Ono što nije zapisano, kao da se nije ni dogodilo. Bez obzira što je pred nama artefakt, deo tog aviona, knjiga na srpskom, a potom i na ruskom i uz nadu da će uslediti izdanje i na drugim svetskim jezicima, neophodan je napor da se od zaborava sačuva istorijska istina, činjenice. S druge strane, mi se danas nalazimo uoči 80. godišnje velikih antifašističkih martovsih demonstracija, koje su kod nas dobrim delom zaboravljene. Obaranje ovog aviona desilo se na isti dan. Možda ima neke simbolike u ta dva događaja, ta dva dana, a to je ta potreba malog po broju evropskog naroda da ne da na sebe, da pokuša da uprkos svemu, izazovima, opasnostima pruži snažan oružani otpor“, napomenuo je Ristić i zahvalio se izdavačkoj kući „Vizantija“.

© Sputnik / Stefan ĐurićPutanja leta aviona F-117A „nevidljivog“ 24. marta 1999. godine
Pad noćnog sokola: Istorijski dokaz zločinačkog karaktera NATO agresije - Sputnik Srbija, 1920, 27.03.2021
Putanja leta aviona F-117A „nevidljivog“ 24. marta 1999. godine

On je podsetio da za ratne zločine i agresiju, koja takođe spada u tu kategoriju, niko nije odgovarao, kao i da se dešava da krivci ne budu privedeni pravdi u pravosudnom sistemu, ali da ne mogu da izbegnu sud istorije.

„Živimo u vremenu koje karakteriše kultura zaborava, a ne sećanja. Zbog toga su ova knjiga, njen autor i akteri ovog veličanstvenog događaja za nas od prvorazrednog, presudnog značaja. Bez iskrenih i velikih prijatelja, mi, pripadnici malog po broju evropskog naroda teško da možemo da preživimo na ovoj geostrateškoj vetrometini, koju karakterišu brojne oluje i nepogode, a u 20. veku ih je bilo više nego što je bilo potrebno“, ocenio je Ristić.

© Sputnik / Stefan Đurić Knjiga svedoči o vrhuncu borbe „Davida protiv Golijata“ – istoričar Dejan Ristić
Pad noćnog sokola: Istorijski dokaz zločinačkog karaktera NATO agresije - Sputnik Srbija, 1920, 27.03.2021
Knjiga svedoči o vrhuncu borbe „Davida protiv Golijata“ – istoričar Dejan Ristić

Agresija – jedina definicija

Ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko je napomenuo da je knjiga „Pad noćnog sokola“ dokaz koji potvrđuje zločinački način i karakter NATO agresije, kao i stav i junaštvo Srbije i srpskog naroda, čije ponašanje je bilo, kako je rekao, junačko i dostojanstveno.

„Ovo je zločinačka agresija sa svake tačke gledišta, moralne, ljudske, političke, pa i sa polazišta međunarodnog prava. Nema, ne postoji i neće biti drugog opredeljenja, koje su nam pružali i nastavljaju da nam pružaju ’zapadnjaci‘. Bombardovanje nije prava reč. Što se Rusije tiče, poznato je, ali naravno želim da potvrdim stav koji smo tada imali, u martu 1999. godine, a i pre toga. Mi smo bili protiv i do sada nismo promenili svoje mišljenje“, podvukao je Bocan-Harčenko.
© Sputnik / Stefan Đurić„Pad noćnog sokola“ je dokaz zločinačkog karaktera NATO agresije – ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko
Pad noćnog sokola: Istorijski dokaz zločinačkog karaktera NATO agresije - Sputnik Srbija, 1920, 27.03.2021
„Pad noćnog sokola“ je dokaz zločinačkog karaktera NATO agresije – ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko

On je naglasio da je „agresija“ prava i jedinstvena definicija događaja u SRJ iz 1999. godine i dodao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao istinu koja „opisuje sve“ i potvrđuje najveći zločin kada je naveo da je tada svakog dana ubijeno bar po jedno dete.

„S obzirom na agresiju, događaje posle toga, proglašenje nezavisnosti tzv. Kosova suprotno Rezoluciji 1244, mi smatramo da je rešenje ovog pitanja moguće samo na pravnom i osnovu Rezolucije 1244, i, naravno, uz priznavanje ovog zločina, preuzimanje odgovornosti i kažnjavanje onih koji su odgovorni, jer 22 godine nakon toga kao da niko ne snosi odgovornost. Time se zločin nastavlja. Mi ne možemo i, naravno, nećemo zaboraviti te događaje i veliku tragediju“, istakao je Bocan-Harčenko.

Nakon ruskog ambasadora, okupljenima se obratio i direktor Ruskog doma Jevgenij Baranov:

„Čast mi je da vidim ovakve ljude na ovoj sceni. Zoltana znam više godina, čast mi je što sam se upoznao sa Slavišom. Za mene su to pravi junaci. Pre 22 godine ti ljudi su bili naša nada. Hvala vam što ste tu“, rekao je Baranov.

© Sputnik / Stefan ĐurićPre 22 godine 3. raketni divizion bio je naša nada – direktor Ruskog doma Jevgenij Baranov
Pad noćnog sokola: Istorijski dokaz zločinačkog karaktera NATO agresije - Sputnik Srbija, 1920, 27.03.2021
Pre 22 godine 3. raketni divizion bio je naša nada – direktor Ruskog doma Jevgenij Baranov

Promociji knjige prisustvovali su i drugi pripadnici vojske Srbije koji su oborili F-117A i učestvovali u borbi protiv agresora 1999. godine. Golubović se zahvalio Bocan-Harčenku, Baranovu i saradnicima iz ambasade Rusije u Srbiji na tome što su podržali promociju knjige i omogućili njeno održavanje.

Na promociji je predstavljen i deo oborenog aviona F-117A „nevidljivog“.


Pogledajte i novu epizodu emisije „Svet sa Sputnjikom“: Nova NATO akcija sa Kosovom – 22 godine posle

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala