Redovi na sajmu: Hiljade privrednika i građana zemalja regiona vakciniše se u Srbiji /foto/

Pratite nas
U Beogradu danas i sutra vakciniše se veliki broj privrednika iz zemalja regiona, dok je veliki broj građana BiH iskoristio mogućnost da primi vakcinu u Srbiji.

U Srbiji je danas počela vakcinacija privrednika iz regiona, za koje je Privredna komora Srbije obezbedila 10.000 vakcina.

Oko 7.500 privrednika iz ekonomija regiona Zapadnog Balkana prijavilo se za vakcinaciju ovog vikenda u Srbiji koja je obezbeđenja preko regionalnog Komorskog investicionog foruma u saradnji sa Vladom Srbije, preneo je Tanjug.

Predsednik Privredne komore Srbije i Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma Marko Čadež istakao je da je vakcinisanje privrednika regiona važno jer su oni u poslovanju upućeni jedni na druge i dosta putuju.

© AP Photo / Darko VojinovicPrivrednici se vakcinišu na dva mesta u Beogradu i jednom u Nišu
Redovi na sajmu: Hiljade privrednika i građana zemalja regiona vakciniše se u Srbiji /foto/ - Sputnik Srbija, 1920, 27.03.2021
Privrednici se vakcinišu na dva mesta u Beogradu i jednom u Nišu

Obraćajući se ispred Belekspo centra u Beogradu, on je rekao kako su privrednici svesni da niko u regionu nije ostrvo i da to ne može ni da se bude i naveo da oko 12.000 privrednih subjekata iz Srbije sarađuje sa kolegama u regionu.

Među prijavljenima za vikend vakcinaciju, koja se pored dva mesta u Beogradu, odvija i u Nišu, najviše je privrednika iz Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Albanije.

Čadež je rekao da se veliki broj privrednika sa Kosova prijavio za vakcinaciju, iako je predsednik tamošnje privredne komore odbio poziv da se priključi.

On je istakao da se za par nedelja u Srbiji na poziv PKS vakcinisalo između 4.000 i 5.000 privrednika iz Srbije.

​Predsednik Upravnog odbora KIF ZB6 Marko Čadež naveo je da je na raspolaganju vakcina AstraZeneka, kao prvi korak u ublažavanju posledica epidemije za privrednike Zapadnog Balkana i kao dodatni korak ka stvaranju zajedničkog tržišta regiona.

I veliki broj građana Bosne i Hercegovine uputio se na imunizaciju u Srbiju, a u ranim jutarnjim satima, prema izveštaju BIHAMK-a, zabeležena je pojačana frekvencija automobila na graničnim prelazima sa Srbijom, piše sarajevski portal Klix.ba, prenosi Tanjug.

© AP Photo / Darko VojinovicVeliki broj građana susednih zemalja dolazi u Srbiju na vakcinaciju
Redovi na sajmu: Hiljade privrednika i građana zemalja regiona vakciniše se u Srbiji /foto/ - Sputnik Srbija, 1920, 27.03.2021
Veliki broj građana susednih zemalja dolazi u Srbiju na vakcinaciju

Ispred Hale 3 Beogradskog sajma, gde građani mogu da se vakcinišu bez najave, prema izveštaju tog portala, je veliki broj građana BiH koji su, zbog, kako se navodi, neadekvatnog odgovora vlasti u svojoj državi na problem nabavke vakcina, odlučili da iskoriste mogućnost besplatne imunizacije u Srbiji.

Kliks podseća da je za ulazak u Srbiju u ovom trenutku potreban samo važeći pasoš BiH, dok negativan PCR test nadležni organi u Srbiji trenutno ne traže.

Za vakcinaciju nije potrebno lekarsko uverenje, a proces vakcinacije uključujući i administrativnu proceduru traje u proseku oko dvadeset minuta.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala