Biser Mediterana proslavlja 1600. godišnjicu: Uprkos teškom periodu, Venecija je živa /video, foto/

CC0 / Pixabay / Venecija
Venecija - Sputnik Srbija, 1920, 27.03.2021
Pratite nas
Venecija – biser Mediterana – započela je program obeležavanja 1600. godišnjice postojanja u nadi da će turizam oživeti nakon pobede nad pandemijom. Gradonačelnik grada Luiđi Brunjaro kaže za Sputnjik da je, uprkos krizi, Venecija živa i da će dati povoda da se o njoj govori.

Venecija slavi svoju istorijsku godišnjicu u istorijskim okolnostima. U kakvom je grad stanju nakon svih događaja u protekle dve godine – poplava, pandemije i turističke krize?

– Venecija je jedan od italijanskih gradova koji najviše trpi posledice pandemije. Pogodila nas je dok smo se još oporavljali od posledica poplava iz novembra 2019. godine. Suočavamo se sa krizom koja utiče na sve ekonomske sfere grada već više od 16 meseci. Pre svega, to su turizam i kultura, muzeji, pozorišta, hoteli, događaji, koncerti, kao i gondolijeri, taksisti, nosači, vodiči i tako dalje – svi ljudi koji su deo te delatnosti. Prolazimo kroz jedan od najtežih perioda sa kojima se Venecija ikad susretala. Imali smo tešku godinu iz koje želimo da izađemo ponosniji i snažniji. U tom duhu ćemo obeležiti praznik, sigurni u oporavak i ponovno otvaranje grada.

Kakvi događaji su planirani za obeležavanje godišnjice grada? 

– Organizovali smo odbor za proslavu koji ocenjuje sve projekte koji su nam stigli povodom ovog važnog događaja. Venecija kao grad mira poziva sve da učestvuju u proslavi – tamo gde je naš Lav Svetog Marka bio simbol ideala slobode i napretka, Venecija će ponovo dati povod da se o njoj govori.

Sećati se 1600-godišnje istorije znači da treba krenuti od prošlosti da bi se učvrstili odnosi građeni vekovima – to je univerzalni poziv svima kojima je naš grad u srcu.

I u tom pozivu ne može se zaobići Rusija i prelepi Sankt Peterburg – grad, koji je zahvaljujući Ermitažu tesno povezan sa Venecijom. A sada, čim sanitarni uslovi dozvole, spremni smo da održimo svečanosti uživo.                                          

Da li se ove godine može očekivati dovoljan broj turista?

– Nadamo se tome. Jedno je sigurno – stalno radimo na tome da bi, istovremeno sa stvaranjem uslova za putovanja, sve bilo spremno kako bi ponovo dočekali sve one koji žele da posete Veneciju.

Zajedno sa Firencom predstavili ste spisak od 10 predloga za oživljavanje zemlje na osnovu „gradova umetnosti“. Da li je moguće da tim putem krenu i druge zemlje?

– Prvo treba obnoviti turizam. Sledeći taj jasni cilj, gradonačelnik Firence Dario Nardela i ja smo potpisali taj dokument i poslali smo ga vladi kako bi time postavili temelj za oživljavanje gradova umetnosti.

Mnoge druge zemlje sveta mogu samostalno učiniti isto. Taj „dekalog“ sastoji se iz tri glave. Prva je posvećena zaštiti lanca turističke delatnosti, u drugoj glavi se razmatra pitanje transporta, a u trećoj je reč o stambenom fondu.

Sigurni smo da će se ministar turizma i predstavnici drugih ustanova uključiti u ta pitanja – to će biti prekretnica ne samo za Veneciju i Firencu, nego i za celu Italiju. Ukoliko drugi turistički gradovi sveta budu sledili naš primer u tom projektu, imaćemo još više snage da ponovo pokrenemo celu industriju.

Kakve su Vaše prognoze za oživljavanje grada nakon pandemije?

– Imamo ogromnu želju za oporavkom, a to se manifestuje u teškim momentima, kada se moramo okrenuti najskrivenijim resursima. Treba da učinimo grad simbolom ponosa i zadovoljstva za celu zemlju. Venecija šalje poruku nade da je živa kao što je živa i Italija. Od srca zahvaljujemo svima koji vole Veneciju i pre svega onima koji će doprineti da ova godina proslavljanja godišnjice bude nezaboravna.

Pročitajte još:

 

 

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala