Rukavišnjikov: Za mene je mišljenje srpskog naroda veoma važno /video, foto/

© Sputnik / Olivera IkodinovićMiroslav Lazanski i Aleksandar Rukavišnjikov.
Miroslav Lazanski i Aleksandar Rukavišnjikov. - Sputnik Srbija, 1920, 26.03.2021
Pratite nas
Generalno, dok umetnik sam sebi ne kaže da je dobro ispalo mišljenje drugih nije toliko važno. Za mene je mišljenje srpskog naroda veoma važno, rekao je vajar Aleksandar Rukavišnjikov, primajući zahvalnicu koju mu je uputio ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković povodom završetka radova na Spomeniku Stefanu Nemanji.

Zahvalnicu za „nemerljiv doprinos, znanje, kao i zadivljujući entuzijazam“ koji je uložio u njegovu realizaciju, Rukavišnjikovu je uručio ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski, koji je istakao da je počastvovan što uručuje priznanje najvećem živom ruskom vajaru za sve ono što je uradio za Srbiju i srpski narod.

Lazanski je ocenio da je veličanstveni Spomenik Stefanu Nemanji fantastično ulepšao glavni grad Srbije i izrazio je uverenje da će ovaj spomenik postati simbol Beograda.

Rukavišnjikov je rekao da je ova zahvalnost za njega veoma važna, zato što je za svakog umetnika stvaranje dela i uklapanje spomenika u određeni ambijent „uvek iznenađenje“.

„Ti se trudiš i pokušavaš da shvatiš da li si uspeo ili ne. Kada sam došao i uverio se da se po svojoj veličini spomenik uklopio ja sam se umirio. I ova zahvalnica, ovo priznanje je dokaz da svi mi nismo pogrešili“, rekao je Rukavišnjikov za Sputnjik.

Ministar Nikola Selaković je u pismu Rukavišnjikovu izrazio duboku zahvalnost na odličnoj saradnji u procesu priprema i rada na stvaranju Spomenika Stefanu Nemanji, koji je, kako je istakao, od posebnog značaja za Srbiju i srpski narod.

© Sputnik / Olivera IkodinovićMiroslav Lazanski i Aleksandar Rukavišnjikov.
Rukavišnjikov: Za mene je mišljenje srpskog naroda veoma važno /video, foto/ - Sputnik Srbija, 1920, 26.03.2021
Miroslav Lazanski i Aleksandar Rukavišnjikov.
„Budite sigurni da će ostati upamćen Vaš doprinos na unapređenju međukulturne saradnje ruskog i srpskog naroda“, navodi se, između ostalog, u pismu Rukavišnjikovu.

Ministar je izrazio uverenje da će saradnja i u narednom periodu biti nastavljena na obostrano zadovoljstvo i poželeo je Rukavišnjikovu uspeh u budućem profesionalnom radu.

Spomenik Stefanu Nemanji, velikom županu i jednom od najvećih srpskih vladara, svečano je otkriven krajem januara na Savskom trgu u Beogradu. Spomenik je visok 24 metra i težak 68 tona. Na njemu je oko godinu i po dana radilo skoro 120 ljudi različitih profila.

© Sputnik / Olivera Ikodinović„Budite sigurni da će ostati upamćen Vaš doprinos na unapređenju međukulturne saradnje ruskog i srpskog naroda“, navodi se u Selakovićevom pismu Rukavišnjikovu.
Rukavišnjikov: Za mene je mišljenje srpskog naroda veoma važno /video, foto/ - Sputnik Srbija, 1920, 26.03.2021
„Budite sigurni da će ostati upamćen Vaš doprinos na unapređenju međukulturne saradnje ruskog i srpskog naroda“, navodi se u Selakovićevom pismu Rukavišnjikovu.

Aleksandar Rukavišnjikov je treća generacija skulptora u svojoj porodici i važi za jednog od najvećih savremenih vajara u svetu, a počeo da radi na spomeniku nakon što je pobedio na međunarodnom konkursu u Srbiji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala