Putin: Digitalno prostranstvo puno pretnji po globalnu bezbednost i pojedinačne države

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 26.03.2021
Pratite nas
U informacionom prostranstvu postoji puno potencijalnih pretnji po globalnu bezbednost i suverenitet pojedinačnih država, ocenio je ruski predsednik Vladimir Putin na sednici Saveta bezbednosti Rusije. Na sednici je odobren je nacrt dokumenta koji se tiče državne politike u oblasti međunarodne sajber bezbednosti.
Digitalno prostranstvo koriste međunarodni teroristi i organizovani kriminal. Jednom rečju, ima dosta potencijalnih pretnji po globalnu bezbednost, ali i za pojedinačne zemlje, uključujući njihov suverenitet i nacionalne interese“, rekao je Putin.

Kako je rekao, Rusija je jedna od prvih zemalja u svetu koja je pozvala svet da ujedini napore i da sarađuje u toj za civilizaciju novoj oblasti.

Ukazao je da nova tehnološka rešenja nose i nove rizike, a globalno prostranstvo postalo je poligon za žestoke sukobe i sajber napade.

„A sve to kvalitativno menja situaciju na međunarodnoj sceni“, naveo je šef ruske države.

Pristup Rusije kada je reč o formiranju globalnog režima osiguranja informacione bezbednosti, izradi jasnih i preciznih pravila je otvoren, transparentan i nepromenjen, rekao je Putin.

„Smatramo da je neophodno postići univerzalne međunarodno-pravne dogovore s ciljem sprečavanja sukoba i izgradnje uzajamno korisnog partnerstva u svetskom informacionom prostranstvu, kao i njegove maksimalne primene radi stabilnog razvoja svake države“, zaključio je on.

Predsednik Saveta bezbednosti Nikolaj Patrušev rekao je da su u odobrenom dokumentu  aktuelizovane sve globalne pretnje u ovoj oblasti. 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala