Pretnje sa Volstrita pokosile kineske tehnološke divove

© Sputnik / Džina Mun / Uđi u bazu fotografijaPutokaz u ulici Volstrit u Njujorku
Putokaz u ulici Volstrit u Njujorku - Sputnik Srbija, 1920, 26.03.2021
Pratite nas
Tržišna vrednost četiri kineska tehnološka diva, koji kotiraju na Njujorškoj i Hongkoškoj berzi, pala je za 60 milijardi dolara tokom poslednja tri dana zbog opasnosti da budu delistirani sa Volstrita.

To je pokazala računica Si-En-Bi-Sija izvedena na osnovu podataka sa platforme za finansijske analize „Refinitiv Ajkon“.

Reč je o kompanijama Alibaba, Baidu, JD.com i Netis (Netease).

Konkretno, od zatvaranja u utorak do zatvaranja današnjeg trgovanja u Hongkongu, Alibaba je izgubio 39 milijardi američkih dolara tržišne vrednosti, Baidu 13,84 milijarde, JD.com 3,94 milijarde, a Netis 3,52 milijarde dolara.

Baidu, najveći kineski internet pretraživač, debitovao je u utorak na Hongkoškoj berzi listiranjem na sekundarnom tržištu.

Samo dan kasnije, u sredu, američka Komisija za hartije od vrednosti (SEC) donela je uredbu koja preti da sa domaćeg tržišta kapitala budu uklonjene strane kompanije koje se ne pridržavaju revizorskih standarda SAD-a.

Akt, poznat pod nazivom Zakon o odgovornosti stranih holding kompanija, donela je administracija bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Njime se zahteva da u stranim firmama koje SEC identifikuje reviziju obavlja američko nadzorno telo i da dokažu da nisu u vlasništvu ili pod nadzorom državnog organa u stranoj jurisdikciji.

Kompanije će takođe morati da objave imena svih članova u svojim odborima koji su zvaničnici Kineske komunističke partije, naveo je SEC u saopštenju, preneo je Tanjug.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala