Ohrabrujuće vesti: Prvi dani bez umrlih od korone u britanskim regijama u poslednjih šest meseci

© AFP 2023 / Pool / Kirsty O'ConnorStoletnяя žitelьnica doma prestarelыh v Londone vo vremя vakcinacii protiv Covid-19 vakcinoй Oxford/AstraZeneca
Stoletnяя žitelьnica doma prestarelыh v Londone vo vremя vakcinacii protiv Covid-19 vakcinoй Oxford/AstraZeneca - Sputnik Srbija, 1920, 26.03.2021
Pratite nas
Većina engleskih pokrajina imala je u toku prošle nedelje bar jedan dan kada nije bilo preminulih od kovida-19, što je prvi put u poslednjih šest meseci. Broj preminulih i teško obolelih drastično je smanjen, pa je tako sada na intenzivnoj nezi 4.000 pacijenata, dok ih je u januaru bilo 34.000.

Pet od devet engleskih regiona bilo je bez preminulih tokom najmanje 24 sata, dok se broj umrlih od kovida drastično smanjio u Londonu, koji je bio žarište zaraze. U britanskoj prestonici za nedelju dana 11 ljudi je preminulo od kovida, odnosno u proseku 1,5 smrt dnevno, prenose lokalni mediji pozivajući se na zvanične podatke zdravstvenih vlasti.

Pojedini regioni zabeležili su i po tri dana u toku nedelje bez preminulih.

Kurc protiv obustave „Severnog toka 2“: To je pozitivan projekat, nema veze sa situacijom s Navaljnim - Sputnik Srbija, 1920, 26.03.2021
Svađa na EU samitu: Kurc udario na evropske lidere, sukobio se i sa Merkelovom

Smrtnost na nivou cele države pala je na najniži nivo u poslednjih pet meseci, sa dnevnim prosekom preminulih ispod 80, što je daleko niže nego u januaru, kada je dnevni prosek bio veći od 1.000.

Zdravstvene vlasti navode da je broj novozaraženih drastično opao u svim starosnim grupama, osim kod školske dece, gde je neznatno porastao.

U starosnoj grupi između 10 i 19 godina sada je najviša stopa zaražavanja, gde je jedan na 1.000 pozitivan na virus, mnogi bez simptoma.

Stopa zaražavanja porasla je i u grupi od pet do devet godina, sa 39,9 na 63,5 na 100.000, dok sve ostale starosne grupe beleže pad iz nedelje u nedelju.

Trenutno je najniža stopa zaražavanja u starosnoj grupi od 70 do 79 godina, sa 13,3 zaraženih na 100.000.

Šef Nacionalne zdravstvene službe Sajmon Stivens rekao je da bi zbog pada stope zaražavanja i smrtnosti, mogla biti smanjen proglašeni stepen opasnosti sa četvrtog na treći, što pokazuje da pritisak epidemije pada.

„Imali smo 34.000 teško obolelih od virusa korona sredinom januara. Sada ih je 4.000. To je za 400 više nego što ih je bilo pre godinu dana. Veoma oštar pad broja pacijenata sa kovidom u bolnicama posledica je pada stope zaražavanja širom zemlje i uticaja vakcinacije koji sada vidimo“, rekao je Stivens na sastanku borda direktora Nacionalne zdravstvene službe.

Prema navodima zdravstvenih vlasti, pojedine engleske pokrajine zabeležile su prve dane bez preminulih od korone još od septembra.

Zabeležen je neznatan rast broja zaraženih na nedeljnom nivou, a veruje se da se radi o povećanju zbog testova za samotestiranje, koji su podeljeni nastavnicima i đacima starijih razreda osnovnih škola koji su se vratili na nastavu. Sva školska deca sada se testiraju na koronu dva puta nedeljno ovim brzim testovima.

Međutim, kada su u pitanju PCR testovi, sedmični broj pozitivnih je pao za 12 odsto u odnosu na prethodnu nedelju.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala