Moskva upozorava: Neprijateljski koraci EU protiv Rusije neće ostati bez odgovora

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaBrisel
Brisel - Sputnik Srbija, 1920, 26.03.2021
Pratite nas
Novi neprijateljski koraci Evropske unije prema Rusiji neće ostati bez srazmernog odgovora, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je naglasila da Moskva nije iznenađena odlukom EU da uvede sankcije protiv ruskih građana.

„Kao protivtežu normalnoj saradnji u međunarodnim poslovima Zapad suprotstavlja politiku jednostranih sankcija. To je zaista postala politika, loša tradicija koju treba iskoreniti. Ali, naprotiv, naši zapadni partneri je nažalost samo nadograđuju. Shvatajući sve te tendencije, nismo bili iznenađeni odlukom Saveta EU od 22. marta o uvođenju novih ograničavajućih mera protiv dvoje ruskih državljana, kao i predstavnika niza drugih država u okviru globalnog režima sankcija EU zbog ljudskih prava“, konstatovala je ona.

Takođe je ukazala na to da Evropska unija nastavlja nezakonitu politiku jednostranih sankcija, koja protivreči međunarodnom pravu.

 „Takva politika vodi destruktivnim tendencijama, haosu u međunarodnim poslovima, može prouzrokovati povećane konfrontacije i degradaciju međudržavnih odnosa, Kategorički se protivimo politizaciji pitanja ljudskih prava“, poručila je ona.

Zaharova se osvrnula i na optužbe NATO-a protiv Rusije za „agresivno ponašanje“, istakavši da će Moskva uzeti u obzir konfrontaciono raspoloženje Alijanse u ruskoj spoljnoj politici i prilikom vojnog planiranja.

Takođe je rekla i da je izjava generalnog sekretara Alijanse da Moskva odbija da učestvuje u savetu NATO-Rusija apsolutna laž.

Navela je da je Rusija u više navrata predlagala da se održi sastanak na nivou eksperta i da je taj predlog kod Stoltenberga „na stolu“.

Odnosi Rusije i zapadnih zemalja pogoršali su se zbog situacije u Ukrajini i oko Krima, koji je ušao u sastav Rusije nakon referenduma o poluostrvu 2014. godine. Optužujući Rusiju za mešanje, Zapad joj je uveo sankcije. Moskva je uvela recipročne mere, pokrenula politiku zamene uvoza i više puta izjavljivala da je kontraproduktivno razgovarati sa njom na jeziku sankcija. Rusija je više puta isticala da nije strana u sukobu u Ukrajini i predmet Minskih sporazuma.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala