Moskva: Antiruska špijunska manija u Bugarskoj nametnuta spolja

© Depositphotos.com / VileviSofija, prestonica Bugarske
Sofija, prestonica Bugarske - Sputnik Srbija, 1920, 26.03.2021
Pratite nas
Kampanja borbe protiv takozvanih ruskih špijuna u Bugarskoj nametnuta je Sofiji spolja, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
„Ponovo smo apelovali na Sofiju da prekine učešće u politički pristrasnim kampanjama koje se sprovode na inicijativu zapadnih zemalja ili udruženja. To ne odgovara interesima naroda Bugarske. Najverovatnije iza toga stoji podsticanje takvih koraka i postupaka spolja, jer je to nemoguće objasniti sa stanovišta osnovnih, nacionalnih, prirodnih interesa Bugarske“, konstatovala je portparolka.

Takođe je skrenula pažnju na činjenicu da je poslednji slučaj proglašavanja ruskih diplomata u Bugarskoj personama non grata peti demarš u poslednjih godinu i po, a Sofija ponovo nije pružila nikakve dokaze.

Moskva primećuje ponovno zaoštravanje „antiruske špijunske manije“ u Bugarskoj koja se ponavlja uoči parlamentarnih izbora u zemlji zakazanih za 4. april i u svetlu naleta rusofobije na Zapadu.

Kako je ranije saopštila ruska ambasada, ona očekuje da će istraga slučaja špijunaže u Bugarskoj biti depolitizovana, i da će prekinuti sa spekulacijama o navodnoj umešanosti Rusije.

Moskva je naglasila da zadržava pravo na recipročan odgovor.  

Podsetimo, Ministarstvo spoljnih poslova Bugarske proglasilo je dvojicu službenika ruske ambasade u Sofiji personama non grata. Tužilaštvo Bugarske saopštilo je 19. marta da je privedena grupa ljudi koji se sumnjiče za špijunažu u korist Rusije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala