Kremlj: SAD pogrešno tumače Putinove stavove o demokratiji, pokušavaju da nametnu svoje

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaPogled na Veliku kremaljsku palatu i Sabor Svetog arhangela Mihaila u Kremlju
Pogled na Veliku kremaljsku palatu i Sabor Svetog arhangela Mihaila u Kremlju - Sputnik Srbija, 1920, 26.03.2021
Pratite nas
U Sjedinjenim Američkim Državama pogrešno tumače stavove ruskog predsednika Vladimira Putina o demokratiji, nazivajući ga autokratom, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, istakavši da je nedopustivo nametanje političkog uređenja drugim zemljama.
„Znamo da Sjedinjene Američke Države smatraju da je njihova demokratija jedina ispravna i znamo da SAD ne prestaju da pokušavaju da nametnu drugim zemljama širom sveta ono što oni nazivaju demokratijom. To je ono čemu se protive i Moskva i Peking, a u tom smislu pogledi na svet Putina i Si Đinpinga su apsolutno identični“, istakao je Peskov.

Rusija i Kina su protiv takve demokratizacije, dodao je on.

„Greška je u tome što ukoliko neka zemlja ne odgovara američkim parametrima, u Americi je različito nazivaju, između ostalog, i autokratijom ili nekako drugačije. To nije tako. Svaka zemlja ima demokratiju koja je sistem koji najbolje odgovara nacionalnim temeljima, istoriji te zemlje i trenutnom uređenju“, rekao je Peskov, odgovarajući na pitanje novinara da li Bajden pravilno ocenjuje političke stavove Putina.

Portparol Kremlja je istakao da je Rusija uvek poštovala i da će poštovati uređenje svake zemlje.

„Svaka zemlja je onakva kakvom je definiše njen narod. Neprihvatljivo je nametati bilo kojoj zemlji sistem uređenja, politički ili neki drugi sistem. To je ruski pogled na međunarodne poslove“, konstatovao je Peskov.

Postoje čitave grupe zemalja koje, prema njegovom mišljenju, takvu „nasilnu demokratizaciju čitavog sveta“ smatraju obaveznim procesom.

„Pritom ne žele da vide da je ono što oni nazivaju demokratijom u svim zemljama potpuno različiti sistemi. To su različiti sistemi i u SAD, i u Velikoj Britaniji, i u Francuskoj, i u Nemačkoj, i u Holandiji“, konstatovao je portparol ruskog predsednika.

Podsetimo, tokom svoje prve javne pres-konferencije predsednik SAD Džo Bajden je izjavio da je kineski lider Si Đinping jedan od onih koji, poput predsednika Putina, misli „da je autokratija budući trend“, i da demokratija ne funkcioniše u novom svetu.

Rusofobija u Americi jenjava?

Peskov je takođe rekao i da to što tema Rusije nije bila ni spomenuta tokom prve Bajdenove konferencije može da označava i to da su rusofopski napadi u remisiji.

„Sa zadovoljstvom možemo da ocenimo da američki novinari ništa nisu pitali Bajdena po pitanju Rusije. To možda znači da je nastupilo doba remisije antiruskih napada. To je veoma dobra stvar“, ocenio je Peskov.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala