Kijev: Konsultacije „normandijske četvorke“ o Donbasu

© Sputnik / Sergeй Averin / Uđi u bazu fotografijaTragovi metaka na prozorima kuće u Donjeckoj oblasti
Tragovi metaka na prozorima kuće u Donjeckoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 26.03.2021
Pratite nas
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski održava konsultacije s rukovodstvima zemalja „normandijske četvorke“, saopštio je portparol ukrajinske delegacije u trilateralnoj Kontakt grupi Aleksej Arestovič.
„Obratili smo se OEBS-u, kako bi se organizovao sastanak trilateralne Kontakt grupe na temu bezbednosti, čekamo odgovor ruske strane. Predsednik i šef kabineta aktivno se savetuju sa rukovodstvima zemalja 'normandijske četvorke' u vezi sa grubim kršenjem koje je rezultiralo smrću naših vojnika. Smatramo, da je jedini uslov za uspeh daljih pregovora potpuni prekid vatre. Bez ovoga ne vidimo nikakve izglede. Tražićemo potpuni prekid vatre na svim nivoima“, izjavio je Arestovič televiziji „Ukrajina 24“.
Ustanici u Donbasu - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2021
Kijev protiv termina Donbas

Ranije je portparol štaba ukrajinskih snaga u Donbasu izjavio, da su u granatiranju pored sela Šumi u Donjeckoj oblasti poginula četvorica ukrajinska vojnika, a dvojica ranjena. 

Politička predstavnica samoproglašene Donjecke Narodne Republike u Kontakt grupi Natalija Nikonorova je rekla da su optužbe na računa snaga DNR za pucnjavu u kojoj su poginuli vojnici - medijska provokacija i vojna avantura.

Situacija u Donbasu

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.

Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima Kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Međutim, i nakon sporazuma o primirju između sukobljenih i dalje dolazi do razmene vatre.

U Donbasu su 27. jula 2020. godine stupile na snagu dodatne mere za obezbeđivanje primirja.

Od februara ove godine situacija je počela da se pogoršava: izvršen je pokušaj ubistva komandanta bataljona Narodne milicije Donjecke Narodne Republike, ukrajinske snage granatirale su naselje Gorlovku i predgrađe Donjecka, a borbe su se pojačale.

Samoproglašene republike smatraju da se Kijev priprema za veliku ofanzivu, dovlačeći nove snage na kontakt liniju. Ukrajinska prestonica delimično potvrđuje ove informacije: vrhovni komandant Oružanih snaga Ukrajine Ruslan Homčak izjavio je 22. februara da vojska vežba scenario juriša u gradskim sredinama.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala