Fudbal na višem nivou – kako je „tiki-taka“ postala rulet?

© REUTERS / Fabian BimmerĐozep Pep Gvardiola
Đozep Pep Gvardiola  - Sputnik Srbija, 1920, 26.03.2021
Pratite nas
Mančester siti ne prestaje da niže uspehe na svim frontovima, u sezoni u kojoj je u igri za četiri trofeja. Direktan krivac za to je menadžer Pep Gvardiola, koji je igru podigao na viši nivo, s „lažnim devetkama“, sa bekovima koji igraju vezne igrače, pa rivali ne mogu da se pohvataju ko je šta, i ko je gde na terenu!?

Harizmatični Katalonac, koji je prema mišljenju brojnih ljubitelja fudbala i stručnjaka najboljih trener današnjice, na početku karijere bio je prepoznatljiv po „tiki-taki" koju je forsirao s Barselonom, Bajern Minhenom, kao i sa Sitijem, a onda je usledila promena. Inovacija.

„Tiki-taka“ je otišla u istoriju i Gvardiola je šokirao i oduševio fudbalsku planetu novim stilom pod nazivom „rulet“. Apsolutno niko na svetu više ne može da pogodi kojih 11 na teren će izvesti menadžer „građana“, a tek je misterija ko će završiti na kojoj poziciji.

Glavobolje u ovoj sezoni imaju desetine miliona igrača Fantazi Premijer lige, koji se trude da „uđu u glavu“ Gvardioli i tako saznaju dobitnu kombinaciju. Uzalud! Džaba! Nema šanse!

Praktično je samo golman – Ederson siguran. Ostalih deset, (ne) zna Pep.

Brazilski fudbaler Hulk - Sputnik Srbija, 1920, 18.03.2021
Bizaran problem najsnažnijeg fudbalera sveta

U minulom kolu engleskog šampionata protiv Fulama (0:3) Kevin de Brujne i Ilkaj Gungodan nisu bili u starnoj postavi, nisu čak ni kročili na teren tokom 90 minuta borbe na Krejven Kotidžu. 

A, onda su u revanš meču osmine finala Lige šampiona, gde je Sitiju samo (pre)ostalo da na svom Etihadu finišira rivala u nokdaunu – Borusiju Menhengladbah (prvi meč 0:2), maestralni Belgijanac i preporođeni naturalizovani Nemac, postigli po gol i obezbedili ekipi novu pobedu, kao i overu plasmana u četvrtfinale.

Bio je to klasičan rulet, u kojem je Gvardiola bio krupije, a svi ostali bili su akteri njegove igre, dok su fudbaleri nemačkog tima bili žrtve fudbala na višem nivou fudbala – na Gvardiolin način.

I požalili su se na društvenim mrežama ljudi koji održavaju zvaničan Tviter nalog Borusije Menhengladbah, da ih je Siti pobedio bez klasičnog napadača.

I ništa nisu slagali. Siti je na teren istrčao u formaciji 4-3-3, a trio u napadu bili su Fil Foden, De Brujne i Rijad Mahrez. Nijedan od pomenutih nije klasičan napadač kao što su to Kun Aguero i Gabrijel Žesus.

​Jer, Gvardioli nisu potrebni napadači da bi se igrao fudbala. Kod njega svi mogu da igraju sve.

E, to je Gvardiolin rulet, a on se maestralno snalazi u ulozi delioca karata i žetona. Čak i kada se Sitijevi rivali spremaju za raznorazne kombinacije, Gvardiola ih prevari, iznenadi – oni očekuju Aguera ili Žesusa u napadu, a on tu ulogu poveri omalenom vezisti Bernardu Silvi ili Kevinu de Brujneu.

Upravo je magični Belgijanac, poznat po neverovatnim asistencijama i razornom udarcu desnom nogom (zna skoro podjednako dobro i levom), protiv Borusije (2:0) postigao novi, ukupno 25. pogodak izvan kaznenog prostora u svim takmičenjima, više od bilo kog igrača iz Premijer lige, otkako je iz Volfsburga 2015. godine stigao na Ostrvo.

„Pokušamo da poboljšamo kretanje u šesnaestercu kada dođemo u završni deo terena. Različiti igrači nalaze se na različitim mestima, i tako je teško rivalimama da nas 'pročitaju', rekao je Kevin.

Ali, nije De Brujne jedina misterija, s obzirom na to da je u pomenutom meču sa Menhengladbahom glumio „lažnu devetku“, već je i Gundogan bio nerešiva enigma rivala, a Žoao Kanselo, koji je desni bek, često se ubacivao u sredinu terena, kada je Siti iz faze odbrane u fazu napada vršio transformaciju iz 3-2-5 u 2-3-5.

Sve to bila je samo još jedna doktorska disertacija fudbala Pepa Gvardiole, koji se igra fudbala bez napadača i ruši rivale kao domine. 

„Tiki-taka“? Šta to beše? Dobro došli u Gvardiolin rulet. Smestite se i uživajte, a sve ostalo prepustite harizmatičnom ćelavom katalonskom krupijeu.

Budite uz Sputnjikov Jutjub kanal u petak od 21.00. U „Miljanovom korneru“ gostuje proslavljeni reprezentativac Srbije Nemanja Matić, koji će, pored ostalog, govoriti i o problemima sa poštenjem u srpskom fudbalu.

► Ovako se radi u ozbiljnim klubovima

► Kako je jedan običan fudbaler zbunio ceo svet?

► Aleksandar Mitrović za Sputnjik: Bog je imao druge planove, ostaće mi gorčina za ceo život

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala