Jednostavno se isključio: Janša prekinuo svoje učešće u raspravi sa Evropskim parlamentom

© AP Photo / OLIVIER HOSLETJanez Janša
Janez Janša - Sputnik Srbija, 1920, 26.03.2021
Pratite nas
Slovenački premijer Janez Janša jednostrano je danas prekinuo svoje učešće u raspravi sa evropskim parlamentarcima o slobodi medija i poštovanju vladavine prava u Sloveniji, nakon što je odbijeno prikazivanje njegovog video materijala.

 

Janša je na početku rasprave sa poslanicima Evropskog parlamenta o poštovanju demokratije i vladavine prava kazao da nema šta da krije i da njegova vlada ne vrši pritiske, i da bi najbolji način da se to vidi bila poseta Sloveniji koja bi pokazala da su mediji protiv njegove vlade jer ih kontroliše opozicija.

Hina prenosi da se slovenački premijer zatim isključio iz video veze nakon što je predsedavajuća odbila da prikaže video koji joj je on poslao i kojim je želeo da pokaže da nisu tačne ocene da njegova vlada napada novinare i izvodi pritiske na javne medije, poput RTV Slovenija i nacionalne novinske agencije STA.

Holandska poslanica EP koja je vodila sastanak nije dopustila prikazivanje desetominutnog video materijala koji je trebalo da potkrepi Janšine tvrdnje, uz obrazloženje da je on dostavljen samo nekoliko sati pre sastanka i da je predviđena samo usmena rasprava o ovom problemu.

U raspravi koja je trajala više od tri sata, učestvovali su i novinari iz Slovenije koji oko pritiska na medije imaju različita iskustva, pa su neki bili na Janšinoj strani, a neki su ocenili da vlada otvoreno guši medije, navodi Hina.

O stanju medija u Sloveniji već su s obzirom na internacionalizaciju tog slučaja poslednjih meseci raspravljali parlamentarni odbor za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove, ali i Evropski parlament na plenarnoj sednici, a to je pitanje aktualno i s obzirom na skori početak predsedavanja Slovenije EU u drugoj polovini ove godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala